Home / praktijktoepassing / Zonnepanelen en ammoniak: langere levensduur voor panelen met keurmerk?
bestendigheid ammoniak van belang voor zonnepanelen op stallen

Zonnepanelen en ammoniak: langere levensduur voor panelen met keurmerk?

Varkensboeren en pluiveehouders stellen vaak de vraag hoe het zit met de ammoniak-bestendigheid van zonnepanelen. Fabrikanten spelen hier op in  door de panelen te laten keuren op ammoniak bestendigheid. De certificering is een echte rage.

De agrarische sector wordt door experts al lange tijd gezien als de motor van de zonnepanelenmarkt. In 2012 wordt naar schatting 25% van alle zonnepanelen geïnstalleerd op stallen. Geen wonder dat steeds meer boeren de vraag stellen of de aangeboden zonnepanelen eigenlijk wel presteren wat ze beloven. Zonnepanelen op varkens- en pluimveestallen moeten bestand zijn tegen sterke ammoniakdampen en veel condens. Juist factoren die de levensduur van zonnepanelen kunnen schaden. De Duitse boeren organisatie DLG heeft daarom veel aandacht voor dit onderwerp. Men heeft samen met Schott AG een speciale procedure ontwikkeld om panelen te testen op hun geschiktheid voor agrarische toepassing. Natuurlijk bood Schott als eerste panelen aan die bestand zijn tegen ammoniak. Een paar maanden later vallen fabrikanten over elkaar heen met panelen die ook een ammoniak-keurmerk hebben. Het laboratorium van DLG, biedt de ammoniaktest nu commercieel aan voor paneelfabrikanten.

Verschillen in testmethoden

Gedreven door de concurrentie laten fabrikanten hun panelen vrijwillig testen om felbegeerde kwaliteitskeurmeren te halen. De keurmerken geven fabrikanten extra verkoopargumenten. Steeds meer fabrikanten laten hun zonnepanelen testen op ammoniak-bestendigheid. Zo heeft de TÜV Rheinland, dat veel testlaboratoria heeft voor de fotovoltaïsche industrie, een speciale testprocedure voor ammoniak weerstand van zonnepanelen. Geen slecht idee, om zonnepanelen die toch al worden getest en gecertificeerd door TÜV tegelijk ook aan een ammoniak-test te onderwerpen.

DLG en TÜV gebruiken verschillende testprocedures, hoewel de procedures van dezelfde variabelen uitgaan: de concentratie van de ammoniak dampen, de duur van de blootstelling, de temperatuur en de lucht vochtigheid. De eisen waaraan de panelen moeten voldoen zijn niet uniform. TÜV Rheinland gaat in haar procedure uit van cyclische tests met extreem hoge ammoniak belasting onder wisselende luchtvochtigheid en temperatuur invloed. De DLG gaat in haar duurtest uit van een lagere, maar relatief hoge ammoniakdamp. Beide tests maken gebruik van een zeer hoge ammoniakgas concentratie van 750 ppm (DLG), en meer dan 6.000 ppm bij TÜV. In de varkenshouderij is de ammoniakbelasting niet meer dan 15 ppm en bij vleeskuikens ongeveer 20 ppm.

Ook de verschillen in de luchtvochtigheid in de testprocedures wijken af van de werkelijke omstandigheden. Bij DLG wordt getest bij een constante relatieve vochtigheid van 70 procent, terwijl TÜV meet bij 75 tot 100 procent. In varkensstallen is de luchtvochtigheid vaak tussen de 40 en 60 procent, terwijl de relatieve vochtigheid bij vleeskuikens vaak 80 procent bedraagt. Ook de testtemperaturen van de beide laboratoria weken veel van elkaar af.

Normering

Sinds 2009 hebben de verschillende test- en standaardisatie instituten gewerkt aan een uniforme testprocedure voor het meten van ammoniakbestendigheid. Anno 2012 is er de IEC 62716 Ed. 1.0  (Ammoniak Corrosietest van fotovoltaïsche (PV) modules.

Eisen ammoniak corrosietest:

Volgens de nieuwe Europese norm moeten zonnepanelen gedurende twintig dagen onderworpen worden aan extreme omstandigheden:

  • Ammoniak concentratie van 6,667 ppm
  • Temperatuur van 40° Celsius bij een 100 procent relatieve vochtigheid (8 uur) in 20 cycli afgewisseld met een temperatuur van 23° C en 75 procent relatieve vochtigheid (16 uur).

Fabrikanten kunnen er vrijwillig voor kiezen jun panelen te laten testen aan deze norm. Als u op safe wilt spelen adviseren wij u panelen toe te passen die getest zijn op ammoniak-bestendigheid. U kunt hier een offerte aanvragen.

About Cees van de Werken

Check Also

Recycling zonnepanelen

Recycling zonnepanelen

Aan ieder product komt op een gegeven ogenblik een einde, ook bij zonnepanelen is dit …

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *