Home / marktontwikkeling en prijzen / Yingli grootste producent zonnepanelen 2012
verwachte ranglijst grootste fabrikanten zonnepanelen 2012

Yingli grootste producent zonnepanelen 2012

Tegen het eind van het derde kwartaal van 2012 publiceren de meeste toonaangevende leveranciers van zonnepanelen hun halfjaarcijfers en geeft met een prognose over de afzet voor heel 2012. Aan de hand van deze gegevens kunnen we een ranglijst samenstellen van de afzet van de grootste fabrikanten van zonnepanelen.

Zonder twijfel, is het landschap van mondiale zonnepanelen producenten ingrijpend veranderd in de afgelopen paar kwartalen. De bruto marges zijn geslonken tot minder dan 10%, op hun best. In een dergelijke moeilijke omgeving is voor alle PV-fabrikanten, de vraag wie marktaandeel zal winnen, en de meeste zonnepanelen zal verkopen.

Op basis van afzetverwachtingen van de bedrijven zelf en NPD Solarbuzz ramingen is een ranglijst samengesteld  naar grote van de fabrikanten voor heel 2012.

Top 10 fabrikanten zonnepanelen

De nieuwe top-10  is een herschikking van 2011. De enige nieuwe naam in de lijst is JA Solar die de 10e postie overneemt van Kyocera. Deze wijziging is belangrijk omdat het aantoont dat JA Solar zich met succes heeft weten omvormen van een celfabrikant naar een toonaangevende leverancier van zonnepanelen, in plaats van met me-too producten ten onder te gaan in een markt met overaanbod.

Maar het is Yingli die aan het eind van 2012 voor het eerst de koppositie zal overnemen van Suntech.

Sharp is het enige Japanse bedrijf dat nog in de top-10 van 2012 voorkomt. Krachtige binnenlandse vraag (als gevolg van nieuwe Japanse PV subsidies) draagt er waarschijnlijk aan bij dat Sharp de 6de positie behoudt. De binnenlandse afzet (in Japan) compenseert voor de afgenomen paneelafzet in Europa en Amerika.

Chinese zonnepanelen

De onderliggende trend naar Chinese overmacht als leverancier van zonnepanelen blijkt ook uit de top-10. Zeven van de top-10 bedrijven zijn in China gevestigd. En de andere 3 hebben ook een groot deel van hun productiecapaciteit in Zuidoost-Azië en Japan.

De 10 grootste bedrijven verschepen ongeveer 50% van de wereldwijde vraag naar zonnepanelen. Het groeiende marktaandeel van de toonaangevende leveranciers van zonnepanelen is een gevolg van de wereldwijde shakeout vam de afgelopen maanden. Deze shakeout zal naar verwachting nog enkele jaren voortduren.

About Cees van de Werken

Check Also

import heffingen zonnepanelen defintief

EU neemt definitieve maatregelen tegen dumping en subsidiering zonnepanelen door Chinezen

De Europese Unie heeft de verordening tot instelling van definitieve anti-dumping-en anti – subsidiemaatregelen op …