Home / Voorwaarden / Zonnepanelen en bliksem
zonnepanelen en bliksem
blikseminslag kan schade opleveren aan uw zonnestroomsysteem

Zonnepanelen en bliksem

Trekken zonnepanelen bliksem aan? Niet noemenswaardig: de toename van de kans op blikseminslag in een woonhuis met zonnepanelen in een stad of dorp is zeer klein. Die kans is sowieso zeer klein en blijft dus zeer klein.

Als de kans op blikseminslag van een bepaald dak groter is, dan is dat vanzelfsprekend ook groter met zonnepanelen. Maar dat komt niet door de zonnepanelen. Dat komt gewoon door de ligging van het dak. Op dergelijke plaatsen geven de regels aan of er een bliksemafleider nodig is. Met name bij hoge gebouwen. In dit geval zijn er voor het systeemontwerp van de zonnepanelen wel een paar zaken om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld moet het frame verbonden worden met de bliksemafleider of is stevige aarding voldoende? De elektrische circuits in het zonnepanelensysteem hebben dan extra overspanningsbeveiliging nodig van de hoogste klasse wil het systeem heel blijven.

Bij blikseminslag (in de buurt) kan een kortdurende overspanning ontstaan in de elektrische circuits van het systeem, o.a. door het magnetisch veld dat door de bliksem wordt veroorzaakt. Om dit te beperken is het van belang dat de DC-kabels tussen panelen en omvormer geen grote oppervlakte als een lus omsluiten, maar dicht langs elkaar heen en teruglopen. Ook aarding van de panelen is belangrijk waarbij de aardedraad samengebonden moet zijn met de DC-kabels. Tegen de toch nog optredende spanningspieken vanuit de DC-kabels hebben de meeste omvormers een bescherming geschikt voor blikseminslag op een zekere afstand. Bescherming tegen bliksem in de zeer nabije omgeving moet extra worden toegevoegd. De vraag is of de kosten opwegen tegen de kleine kans. Beter is te weten dat de installatie via de opstalverzekering is verzekerd tegen schade door bliksem.

Ook vanuit het stroomnet kunnen bij blikseminslag spanningspieken de omvormer bereiken. Voor het krijgen van het CE-keurmerk worden omvormers hier op getest en moeten hier behoorlijk immuun voor zijn. Elke omvormer op de Europese markt moet het CE-keurmerk hebben.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *