Home / Voorwaarden / Dakvormen
voor vrijwel iedere dakvorm is een montagesysteem beschiktbaar
voor vrijwel iedere dakvorm is een montagesysteem beschiktbaar

Dakvormen

U overweegt de installatie van zonnepanelen, maar weet nog niet of uw dak geschikt is? Allesoverzonnepanelen.nl legt uit of en hoe geschikt uw dak is en waarmee rekening moet worden gehouden bij de montage.

Er zijn veel verschillende daksoorten die specifieke eisen stellen aan het plaatsen van zonnepanelen. Er worden twee hoofdgroepen onderscheiden: platte- en hellende daken. Voor andere zelden voorkomende daken (zoals bolle daken) kunt u het best contact opnemen met een zonnepanelen specialist.

Hellende of schuine daken

Hellende daken komen in veel verschillende varianten voor. Zadeldaken zijn het wijdst verbreid en zijn meestal voorzien van dakpannen. Hellende daken zijn het meest geschikt voor de installatie van zonnepanelen. Met een goede zonoriëntatie en dakhelling kan een optimale opbrengst worden gehaald. De kosten voor het montagemateriaal zijn ook lager dan bij platte daken. Bij hellende daken kan gekozen worden voor een opdak- en een indakoplossing.

Opdak

Opdak wordt in Nederland het vaakst toegepast. Met metalen beugels die op het dakbeschot worden bevestigd en profielen worden de zonnepanelen op het dak bevestigd. Bij bestaande woningen is dit de goedkoopste oplossing, omdat de dakbedekking niet verwijderd hoeft te worden. Bijkomend voordeel is dat de panelen aan de achterzijde goed geventileerd worden, waardoor een optimaal rendement gehaald wordt.

Indak

De indakoplossing is veel moeilijker en duurder dan een opdakoplossing. Bij indak worden de zonnepanelen geïntegreerd in het dak op de onderconstructie (dakbeschot). De dakpannen (of andere dakbedekking) worden verwijderd en door zonnepanelen vervangen. Het voordeel is dat het systeem beter beschermd is tegen weer en wind. dan bij een opdakmontage.

Platte daken

Bij de montage van zonnepanelen op een platdak wordt gebruik gemaakt van kunststof of metalen consoles waarmee  de panelen in een optimale hoek kunnen worden geplaatst. Meestal kunnen meerdere rijen achter elkaar opgesteld worden. Het is van belang dat er voldoende afstand tussen de rijen wordt aangehouden, zodat de voorliggende panelen de achterliggende panelen niet beschaduwen.

Een ander belangrijk aandachtspunt is de hogere windgevoeligheid op een plat dak. Daarom moeten panelen zeer stabiel gemonteerd worden. Hiervoor wordt vaak gebruik gemaakt van ballast.

Lessenaar-daken

Bij een lessenaar-dak helt het dak van de ene zijde van een gebouw naar de andere zijde zonder knik. Ook op dit daktype is de installatie van een zonnestroomsysteem mogelijk. Nadeel van dit daktype is dak men erg afhankelijk is van de oriëntatie en hellingshoek (Er zijn geen alternatieven aan de andere zijde van het dak).

Niet geschikte daken

Wanneer daken onvoldoende draagvermogen hebben, kunnen er geen zonnepanelen worden gemonteerd. Als u twijfels heeft over het draagvermogen van het dak, is het raadzaam een constructief onderzoek te laten uitvoeren.

Zoals u ziet zijn de meeste daken geschikt voor de toepassing van zonnepanelen. Zonnepanelen specialisten adviseren u graag aan de hand van een constructieve analyse van uw dak over de optimale plaatsing van uw zonnepanelen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *