Home / Voorwaarden / Zonnepanelen en dakhelling

Zonnepanelen en dakhelling

instralingsdiagram: bij een oriëntatie op zuid of west is een vlakkere dakhelling gunstiger

Er is geen dak hetzelfde: van vlak tot stijl. Zonnestroomsystemen werken het best bij een bepaalde hellingshoek van het dak. Hier leest u hoe u bij een ongunstige hellingshoek toch het optimale rendement uit uw installatie haalt.

Optimale hellingshoek

Het hoogste rendement uit zonne-energie wordt gehaald wanneer de zon loodrecht op de zonnepanelen instraalt. De optimale hellingshoek is afhankelijk van de zonnestand, aangezien de zon in de zomer het hoogst aan de hemel staat en in de winter veel lager. Omdat de zoninstraling in de zomer veel groter is dan in de winter, is in Nederland een hellingshoek van 35  (in het zuiden) tot 36 graden (in het noorden) optimaal.

Beweegbare montagesystemen voor zonnepanelen

Aangezien de optimale hellingshoek van het seizoen afhankelijk is, zou overwogen kunnen worden om de installatie aan te passen aan de stand en baan van de zon, om steeds een optimale instralingshoek te bereiken. Een beweegbaar montagesysteem kan een- of tweeassig zijn, zodat de panelen verticaal en ook horizontale kunnen bewegen.  Zo kan de opbrengst van de panelen met ongeveer 20 tot 30 procent worden verhoogd. Beweegbare montagesystemen (ook wel sun trackersystemen) zijn relatief duur en onderhoudsgevoelig, waardoor de uiteindelijke meeropbrengst vaak niet de moeite waard is.

In Nederland is er bovendien een relatief hoog aandeel diffuse zoninstraling,  zodat ook bij een minder optimale dakhelling een goede opbrengst gehaald wordt. De invloed van schaduw op de optimale opbrengst is veel groter dan het effect van de dakhelling.

Compensatie bij een ongunstige dakhelling

Bij installatie van zonnepanelen is niet de dakhelling bepalend, maar veel meer de helling van de panelen zelf. Bij zadeldaken is de hellingshoek aan beide zijden van het dak gelijk. De panelen worden meestal evenwijdig op het dak aangebracht. Met bepaalde montagematerialen kan een ongunstige dakhelling gecompenseerd worden. De metaalconstructie zet de panelen dan in de optimale hellingshoek.

Platte daken

Bij platte daken wordt gebruik gemaakt van consoles van kunststof of aluminium, die in rijen achter elkaar worden geplaatst. Meestal wordt een hellingshoek van ongeveer 25 graden toegepast. Bij een grotere hellingshoek zou een te grote afstand tussen de rijen aangehouden moeten worden, waardoor te weinig vermogen kan worden geplaatst. Bij een kleinere hoek, kunnen de rijen dichter op elkaar worden geplaatst, maar is wel sprake van instralingsverlies.

Onze zonnepanelen-specialisten leggen u graag uit hoe u optimaal gebruik maakt van uw dak. Zij kunnen  u ook adviseren over de mogelijkheden van trackersystemen en de indeling van panelen op platte daken. Verdere informatie voor de invloed van de zon-oriëntatie vindt u in de bijdrage over de zonoriëntatie.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *