Home / Voorwaarden / Dakbedekking & zonnepanelen
integratie van zonnepanelen

Dakbedekking & zonnepanelen

Er zijn veel verschillende soorten dakbedekking: dakpannen, golfplaten, leien, riet enz. Zonnepanelen kunnen op vrijwel ieder type dakbedekking toegepast worden, ervan uitgaande dat rekening wordt gehouden met de specifieke kenmerken van de dakbedekking. Hier wordt ingegaan op de invloed van de dakbedekking op de montagewijze.

Geschiktheid van dakbedekking voor zonnepanelen

In principe kan een PV-systeem op alle soorten dakbedekking worden geïnstalleerd: dakpanplaten, dakpannen, zink, aluminium of zelfs riet. De enige voorwaarde is dat het draagvermogen van de bedekking voldoende is. Zelfs op rieten daken kunnen zonnepanelen worden geïnstalleerd.

Op daken die asbest bevatten, mogen geen zonnepanelen worden gemonteerd. Golfplaten waren tot ongeveer 1990 asbesthoudend,  daarna werden alleen nog asbestvrije golfplaten op daken geleverd. Dus als uw kunstleien (eterniet) of golfplaten ouder zijn dan 1990 dan loopt u gezondheidsrisico’s wanneer in de dakbedekking geboord wordt. Bij twijfel over de samenstelling en leeftijd van de dakbedekking kan wellicht informatie worden ingewonnen uit de bouwarchieven van uw gemeente.

Invloed van het dakbedekking op de montage

Het soort dakbedekking van het gebouw beïnvloedt de keuze van het montagesysteem van de zonnepanelen. Het montagesysteem is opgebouwd uit bevestigingsmaterialen (beugels of consoles) en profielen. Op deze profielen worden de panelen bevestigd. De keuze van de beugels en de (opbouw van de) profielen is afhankelijk van het type dakbedekking.

Kenmerken bij opdakmontage

Bij opdakmontage op pannendaken wordt gebruik gemaakt van beugels die op de gordingen bevestigd worden. Er zijn tegenwoordig ook speciale dakpannen waaraan het montagesysteem bevestigd kan worden. Bij daken van golfplaten worden stokschroeven in de gordingen geschroefd. Bij metalen dakbedekkingen (zoals damwandprofielplaten) worden speciale bevestigingsmaterialen gebruikt, die in of  door de dakbedekking worden geschroefd.

Na het aanbrengen van de beugels of klemmen is de verdere procedure voor het aanbrengen van de zonnepanelen voor alle soorten dakbedekking in de meeste gevallen gelijk.

Kenmerken bij indakmontage

Ook indakmontage (waarbij de bestaande dakbedekking door zonnepanelen wordt vervangen), is mogelijk bij bijna alle dakbedekking. Alleen bij rietdaken en de meeste metalen daken is het niet mogelijk om de zonnepanelen in het dak te integreren.

Heeft u vragen over de geschiktheid van uw dakbedekking voor zonnepanelen? Uw zonnepanelen specialist geeft u graag persoonlijk advies.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *