Home / Voorwaarden / Ballast platte dak
ballast platdak

Ballast platte dak

Bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak staan de panelen gemonteerd op een losstaand dragend frame. Dit dragende frame staat los bovenop de dakbedekking. Als er namelijk geschroefd moet worden door de dakbedekking, creëert men een gat in de dakbedekking dat weer dichtgemaakt moet worden.

Om te voorkomen dat de zonnepanelen van het dak afwaaien, moet de draagconstructie worden voorzien van ballast. De hoeveelheid ballast hangt af van een aantal factoren:

  • hoogte van het dak
  • hoek van de panelen tov de horizon, hoger de hoek, hoe meer wind hij vangt
  • windgebied van het gebouw in Nederland (zie tekening hieronder)

 

In de kustgebieden (gebied 1+kuststrook) moet 1,5 zoveel ballast worden gebruikt dan in gebied 3. In gebied 2 moet 1,2 maal zoveel ballast worden geplaatst.
Afhankelijk van de ligging moet er tussen de 40 en 120 kilo aan ballast per beugel worden toegepast. Vaak worden er stoeptegels gebruikt van 30x30cm of 40×40 cm. Deze zijn vaak gratis af te halen en nieuw zijn ze ook niet duur.

Bij de bepaling van de benodigde hoeveelheid ballast wordt gebruik gemaakt van de windzonekaart

 

Vroeger werd er soms per paneel een kunststof console geplaatst die gevuld werd met zand, grind of stenen. Aluminium frames die aan elkaar geschakeld worden en aan de achterzijde voorzien zijn van ballaststrken als `windplaten` worden ook veel toegepast.

 

 

Beide systemen werken uitstekend, maar hebben als nadeel dat er per paneel of per rij ballast moet worden toegepast. Op daken met een betonnen dak is dat geen enkel probleem, maar lichtgewicht dakconsctructies en daken met een houten opbouw zijn niet berekend op ongelimiteerde ballast.
Tegenwoordig is er gelukkig een scala aan mogelijkheden beschikbaar om de hoeveelheid ballast te verminderen, zonder concessies te doen aan de veiligheid.

 

Bij grotere projecten is het verstandiger om de aluminium frames als een matrixconstructie aan elkaar te zetten, hierdoor gedraagt de gehele constructie zich als één geheel en kan er dus flink bespaard worden op ballast. Een voorbeeld hiervan is sunbeam.
De panelen in het midden van het veld, hebben vaak helemaal geen ballast nodig en langs de zijkant van de matrix, kan worden volstaan met minimale, gerichte ballast.

Een andere opstelling is het met de ruggen tegen elkaar aan te zetten van de panelen.
Deze opstelling wordt ook wel oost-west genoemd, omdat je op deze manier de panelen naar het oosten en naar het westen legt. Het voordeel van deze opstelling is dat je meer dakoppervlak kunt omzetten in zonnepanelen, dit compenseert ruimschoots voor het niet optimaal op het zuiden liggen.

Op deze manier waait de meeste wind erover heen , ook dit systeem werkt uitstekend om ballast te reduceren op een plat dak. De ballast wordt in het midden van dit systeem op rails geplaatst en de zijkant wordt afgesloten door een aluminium plaat.

Er zijn nogal wat mogelijkheden qua montagesystemen op een plat dak en welke de beste oplossing is hangt af per situatie. Ook het toepassen van de juiste hoeveelheid ballast moet per dak worden bekeken. Het toepassen van ballast is meer dan volgooien met tegels, voor de panelen maakt het niet veel uit, maar het dak en de dakbedekking kunnen hier zeker onder leiden.

Wilt u weten wat u kunt doen op uw eigen platte dak? Twijfelt u hoeveel ballast u moet toepassen?
Aarzel niet en vraag het aan onze experts..