Home / Voorwaarden

Voorwaarden

het maken van een checklist voorkomt verrassingen

Voordat u besluit tot een investering in een PV-systeem, is het nuttig een checklist te maken, waarop alle randvoorwaarden zijn opgenomen. Op dit deel van de site wordt ingegaan op sleutelwoorden voor uw checklist zoals: daktype, dakbedekking, dakhelling, zon-oriëntatie, zoninstraling, schaduw, sneeuw en windbelasting en vergunningen.

Natuurlijke voorwaarden

In principe is de installatie van zonnepanelen op alle daken mogelijk, zolang er genoeg licht opvalt. In Nederland is de zoninstraling in alle provincies voldoende, om financieel voordeel te halen met een PV-systeem. Natuurlijk moet wel rekening worden gehouden met eventuele schaduw van bomen of omliggende panden.

Juridisch is de installatie van zonnepanelen meestal geen probleem. Een vergunning is alleen noodzakelijk in bijzondere situaties, zoals op of bij monumenten en beschermde dorpsgezichten en systemen in het open veld (niet op gebouwen). Het bouwbesluit stelt geen voorwaarden aan de installatie van panelen aan de straatzijde.
Hoe u verrassingen kunt voorkomen bij extreme weersomstandigheden, zoals storm en onweer wordt eveneens beschreven.

Voorwaarden aan het dakvlak

Voor vrijwel alle daken is een montagesysteem beschikbaar waarmee optimaal van de zoninstraling kan worden geprofiteerd.
In Nederland haalt u met een dakhelling van ongeveer 36 graden de optimale zoninstraling. Aangezien de baan van de zon in de loop van het jaar verandert, kan overwogen worden een trackersysteem te installeren, waardoor gedurende het de panelen altijd optimaal op de zon kunnen worden georiënteerd.

De keuze van het montagemateriaal en de wijze van monteren wordt bepaald door het soort dakbedekking. Een zogenaamde opdakmontage is mogelijk bij alle soorten dakbedekking. Een zogenaamde indakmontage waarbij de panelen worden geïntegreerd in het dakvlak is niet bij alle daken mogelijk.
We zullen ook het wijdverbreide misverstand uit de wereld helpen dat zonnepanelen alleen bij een zuidoriëntatie lonend zijn: Bij een afwijking van enkele graden naar het westen of het oosten is het rendementsverlies erg klein.

Voor antwoord op uw verdere vragen wordt aanbevolen een afspraak te maken met een zonnepanelen specialist. Met hem kunt u aan de hand van de verzamelde informatie van deze website een zinvol gesprek voeren over de planning en aanschaf van uw PV-systeem.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *