Home / onderzoek en ontwikkeling / Zonnepanelen hebben positieve invloed op verkoopbaarheid huis
verkoopbaarheid woning met zonnepanelen

Zonnepanelen hebben positieve invloed op verkoopbaarheid huis

Woningen met zonnepanelen zijn gewild bij huizenkopers blijkt uit onderzoek van de Technische universiteit Eindhoven onder woningbezitters in de regio. Veel woonconsumenten zijn zelfs bereid een bedrag extra te betalen voor zonnepanelen, dat meer is dan de aanschafprijs van het systeem. Steeds meer Nederlanders wekken energie op met zonnepanelen: de groei in vermogen was meer dan 100% in 2012. 

De groei in het aantal zonnepanelen is groot en meer dan 60% hiervan staat op de daken van koopwoningen. Deze woningen gaan ook ooit weer verkocht worden. Het blijkt dat huizenkopers het waarderen al de vorige eigenaar zonnepanelen heeft geïnstalleerd. 78% gaf aan bereid een bedrag extra te betalen voor een systeem dat  €600 per jaar aan energie opwekt: gemiddeld ongeveer €7000. Dit is meer dan de gemiddelde aanschafprijs van een dergelijk systeem. Het blijkt dat vooral woonconsumenten in meer stedelijk gebied de zonnepanelen waarderen.

Onderzoeker Ir. Thomas Wissink: “De uitkomsten van het onderzoek zijn interessant voor woningbezitters die in zonnepanelen willen investeren, maar niet zeker zijn of zij gaan verhuizen voor de investering is terugverdiend. Zonnepanelen hebben zelfs een dergelijke positieve invloed op de keuze van de woning, dat een systeem  in deze moeilijke markt een goede investering zou kunnen zijn voor woningen die te koop staan.”

Bekijk het hele onderzoek via: Home buyers appreciation of installed photovoltaic systems

About Cees van de Werken

Check Also

Zonnewegen Solarways

Investeerders gezocht voor zonnewegen

Zonnewegen: Verlichte trottoirs, opritten, paden en vluchtwegen, die hun eigen stroom opwekken. Zelfs elektrische auto’s …

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *