Home / economie en financiën / Vechten om de zon: EU en China op rand van een handelsoorlog over zonnepanelen?
merkel spreekt met haar chinese ambtgenoot over invoerheffingen zonnepanelen

Vechten om de zon: EU en China op rand van een handelsoorlog over zonnepanelen?

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft aangedrongen op een openhartige beoordeling van het handelsconflict met China over zonnepanelen. De EU overweegt een antidumping onderzoek naar Chinese zonnepanelen, nadat de VS hoge invoerheffingen heeft ingevoerd.

“Ik pleit ervoor dat de Europese Commissie en China proberen het geschil op te lossen door middel van communicatie, in plaats van toevlucht te nemen tot een antidumping procedure,” verklaarde Merkel donderdag tijdens haar tweedaagse reis naar China. “Er is nog tijd, dus de beste manier overleg is,” zei ze.

Merkel sloeg op vrijdag een andere toon aan: “We zijn er nog niet uit. Mijn pleidooi is dat iedereen transparant is, en dat producenten hun kaarten open op tafel leggen.”

Chinees-Europese betrekkingen

Spanningen tussen China en Duitsland zijn ontstaan door de sterke stijging van de Chinese export van zonnepanelen naar Europa. De Duitse fabrikant van zonnepanelen SolarWorld leidt een groep van ongeveer 25 Europese bedrijven die pleiten voor een antidumping heffing tegen China. Zij hebben hun klacht ingediend bij de Europese Commissie, die tot aanstaande vrijdag heeft om te beslissen of een onderzoek gestart wordt naar beschuldigingen dat Chinese bedrijven opzettelijk panelen onder een eerlijke marktprijs aanbieden.

Zonnepanelen zijn een steeds populairder bron van hernieuwbare alternatieve energie geworden. De Duitse markt is wereldwijd de grootste. Na de ramp in Fukushima introduceerde Duitsland een initiatief om alle kerncentrales in 2022 te sluiten. Duitsland boekt jaar op jaar records. In mei dit jaar leverde de Duitse zonnepanelen 22 gigawatt. Het equivalent van 20 kerncentrales. De zonnepanelen produceerden daarmee de helft de energievraag.

Europa is goed voor 60 procent van de wereldwijde vraag export van zonnepanelen uit China. Volgens de Chinese fabrikanten exporteerden zij vorig jaar voor €29 miljard Euro aan zonnepanelen naar Europa. Concurrentie uit China heeft Europese fabrikanten gedwongen hun prijzen van zonnepanelen te halveren, waardoor verschillende bedrijven failliet gingen.

Donkere dagen voor Chinese fabrikanten van zonnepanelen?

De Verenigde Staten hebben reeds antidumpingheffingen van 31 tot 35 procent op Chinese zonnepanelen ingevoerd. De heffing werd van kracht nadat het Amerikaanse ministerie van handel in mei concludeerde dat China opzettelijk zonnepanelen onder marktprijs verkoopt.

De uitspraak kwam na het faillissement van twee grote Amerikaanse fabrikanten van zonnepanelen:  Solyndra en Abound Solar, die beiden verklaarden hun deuren te hebben moeten sluiten vanwege de concurrentie uit China.

Chinese fabrikanten zijn zwaar getroffen door de Amerikaanse invoerheffingen. Veel bedrijven moesten personeel ontslaan en de voorraden van zonnepanelen, cellen en silicium rijzen de pan uit, waardoor de prijzen nog verder kelderen. De Chinese producenten hebben de Chinese regering verzocht om tegenmaatregelen te nemen, als de Europese Commissie daadwerkelijk een onderzoek start.

“Wij roepen de Chinese regering op om alle nodige en maatregelen te nemen ter bescherming van de rechtmatige belangen van de Chinese zonnepanelen industrie,” zei de CEO van Yingli Wang Yiyu tijdens een briefing van de vier grote Chinese zonne-bedrijven: Yingli, SunTech, Trina en Canadian Solar.

“Als de EU na Amerika ook anti-dumpingmaatregelen invoert op Chinese zonnepanelen, wordt de Chinese zonnepanelen industrie een doodsteek toegebracht.” zei Yiyu. “Het onderzoek zal ook leiden tot een handelsoorlog tussen China en de EU, met enorme verliezen aan beide zijden.

About Cees van de Werken

Check Also

strafheffingen voor zonnepanelen uit china

Installateurs woedend over voornemen EU invoerrechten zonnepanelen

Voornemen Europese Commissie: invoerheffingen tot 68 procent op Chinese zonnepanelen