Home / De voordelen van zonnepanelen / Zonnepanelen: vergelijking & tests
veldtest vergelijking zonnepanelen

Zonnepanelen: vergelijking & tests

Het aanbod aan zonnepanelen en omvormers is voor de leek erg onoverzichtelijk. Hier wordt globaal ingegaan op de verschillende typen zonnecellen, en hun voor en nadelen. Verder verwijzen we u naar testresultaten van onafhankelijke instellingen.

Vergelijking van zonnepanelen

De toegepaste cellen bepalen de grootste verschillen tussen zonnepanelen. De cellen kunnen van monokristallijn, polykristallijn of van dunne film materiaal zijn. Een globale vergelijking:

Monokristallijne cellen

Monokristallijne cellen worden gemaakt van siliciumkristallen en zijn rond, vierkant of achthoekig. De kleur is diep donkerblauw, zwart of grijs. Het rendement van monokristallijne cellen is hoger dan van polykristallijne cellen en ligt momenteel op 15 tot 20%. Hoe hoger het rendement des te duurder de cellen en dus de panelen.

Polykristallijne cellen

Polykristallijne cellen worden gemaakt van in dunne reepjes gezaagd silicium. Hierdoor ontstaat een structuur die lijkt op ijsbloemen. Polykristallijne cellen hebben tegenwoordig niet meer zo’n opvallende ijsbloemstructuur, maar nog steeds wel een blauwe gloed. De vorm van polykristallijne cellen is vierkant; de gekleurde polykristallijne cellen zijn blauw tot zilver-grijs. De efficiency van polykristallijne cellen is lager dan van monokristallijne cellen en bedraagt 13 tot 16 procent.

Dunne filmcellen

Dunne filmcellen zijn ongeveer 100 keer zo dun als monokristallijne en polykristallijne cellen. Dat maakt hen bijzonder licht en flexibel, waardoor ze ook op beweegbare materialen kunnen worden toegepast. De cellen zijn roodbruin, donkergroen of zwart. De efficiency  varieert sterk van 6 tot wel 20 procent en is afhankelijk van het gebruikte halfgeleidermateriaal.  Een efficiency van 20 procent wordt vooralsnog alleen in laboratoriumtests gehaald met zogenaamde CIS-cellen. De energie- en materiaalkosten liggen in vergelijking met kristallijne cellen veel lager, alleen haalt de techniek nog niet de levensuur van siliciumcellen.

Naast de hierboven genoemde technieken ontwikkelt de PV-industrie ook zogenaamde GaAs-halfgeleider zonnecellen. De efficiency van deze dure cellen is hoog (tot wel 40%) en ook de levensduur is erg lang.  Verder ontwikkelt men organische cellen, die een korte levensduur hebben, en nog niet geschikt zijn voor massaproductie.

Zonnepanelen tests

Zonnepanelen worden door verschillende instituten getest, waaronder: TEC-instituut, Stiftung Warentest, TÜV Rheinland, en het vaktijdschrift Photon. Op http://www.allesoverzonnepanelen.nl/testresultaten-zonnepanelen/ vindt u ranglijst van de geteste panelen op het veldtest van Photon.

U kunt zich bij het kiezen van een systeem het best laten adviseren door ervaren leveranciers.