Home / De voordelen van zonnepanelen / Zonnepanelen en energielabels
met zonnepanelen maakt u een labelsprong
energiebesparende maatregelen vergroten de energieprestatie van uw woning

Zonnepanelen en energielabels

Hoewel het energielabel nog steeds niet verplicht is (in de praktijk) zal dat ooit in de toekomst gaan gebeuren. Op de vastzittende woningmarkt is een mooi energielabel een extra verkoopargument. Bovendien hebben studies laten zien dat een energiezuinig huis nu al meer opbrengt dan hetzelfde huis met een slechtere energieprestatie. Dit besef bij kopers zal alleen nog maar toenemen. Het leuke aan zonnepanelen is dat de invloed op het energielabel behoorlijk is.

Het energielabel loopt van A++ t/m G maar eigenlijk ligt daaronder een getal: de Energie-Index (EI).

energiebesparing met zonnepanelen

hoeveel dragen zonnepanelen bij aan de energieprestatie van uw woning

Hoe groot de verlaging van de EI door aanschaf van zonnepanelen is hangt af van de paneelopbrengst gedeeld door de ‘grootte’ van uw huis. De opbrengst wordt bepaald door alleen te kijken naar het paneeloppervlak, de hellingshoek en de dak/paneelrichting. De ‘grootte’ van uw huis is een combinatie van de woonoppervlakte en het oppervlak van uw huis grenzend aan de buitenlucht en grond.

Daardoor is de verbetering relatief groter bij een kleiner huis, en groter bij een tussenwoning dan bij een hoekwoning van dezelfde maat. Maar op een groter huis passen vaak ook weer meer panelen.

De EI-verlaging is wel onafhankelijk van hoe energiezuinig uw huis is. Dus of je nou G of A hebt, de EI verlaging is hetzelfde.

Enkele praktijkvoorbeelden

Tussenwoning  van 116 m2 heeft met een systeem van 12 panelen (1,65 x 0,99 m) met 45 graden helling op het zuiden een EI vermindering van 0,53. Hiermee kun je bijvoorbeeld van label C naar A gaan.

Hoekhuis van 116 m2 heeft met eenzelfde systeem een EI vermindering van 0,42.

Vrijstaande bungalow van 190 m2 haalt met eenzelfde systeem een EI vermindering van 0,24.

Het energielabel rekent alleen met het paneeloppervlak en gaat uit van een vast getal van 120 Wattpiek per m2. Het houdt dus geen rekening met de gestaag stijgende efficiëntie van zonnepanelen. Sinds de invoering van de berekening is dit toch zo’n 20% gestegen. En het houdt dus zeker geen rekening met hoogrendementspanelen.

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *