Home / De voordelen van zonnepanelen
eilandsysteem
eilandsysteem

De voordelen van zonnepanelen

De zon is een onuitputtelijke bron van energie, waar iedereen gebruik van kan maken! Met zonnepanelen produceert u stroom voor uw huishouden en bent u milieuvriendelijk en onafhankelijk. De PV-technologie ontwikkelt zich razendsnel en wordt elk jaar goedkoper en efficiënter. Hier leest u hoe u zonnepanelen kunt toepassen voor uw woning of bedrijf.

Zonnepanelen als milieuvriendelijke energiecentrales

Vanwege de opwarming van de aarde en de toenemende CO2 uitstoot kiezen steeds meer huishoudens voor duurzame energiebronnen. Met name zonnepanelen zijn interessant vanwege de lange levensduur en lage onderhoudskosten.

Een zonnestroomsysteem zet zonlicht om in elektrische energie. Zonnepanelen zijn stil en veroorzaken geen verdere emissies van schadelijke stoffen. De zon levert energie in overvloed en maakt eigenaren onafhankelijk van energieleveranciers.

Zonnepanelen systemen

Er zijn twee categorieën PV-systemen: net-gekoppelde en eilandsystemen. Net-gekoppelde systemen worden aangesloten op het openbare elektriciteitsnet. De zonnepanelen zetten de energie van de zon om in gelijkstroom.

De omvormer zet de gelijkstroom van panelen om in wisselstroom, die wordt gebruikt door alle huishoudelijke apparaten. De overtollige energie wordt geleverd aan het elektriciteitsnet. Bij bewolkte weer, als het systeem niet genoeg stroom opwekt wordt stroom van het elektriciteitsnet betrokken. Het zonnestroomsysteem en het openbare net zijn dus communicerende vaten.

Een eilandinstallatie wordt niet gekoppeld aan het openbare net en is daarom geschikt voor levering van stroom voor campers, vakantiehuisjes enz.

Zonnepanelen hoeven niet noodzakelijk op een dak gemonteerd te worden, maar kunnen ook worden toegepast in het vrije veld of bijvoorbeeld als carport. Meer hierover leest u op de pagina over vrije veld- en grootschalige systemen.

Het vermogen van zonnepanelen: nominaal vermogen en rendement

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wp (Wattpiek), dit wordt ook wel het nominale paneelvermogen genoemd. Het nominale vermogen wordt bepaald onder gestandaardiseerde testcondities  (STC). Vanwege rendementsverliezen (kabels en omvormers) en afwijkingen ten opzichte van optimale testcondities zal een compleet geïnstalleerd systeem op een dak nooit het nominale vermogen leveren. Ook niet bij geheel onbewolkt en stralend weer.

Bij de berekening van de verwachte output van een systeem hanteert men een omrekenfactor van kilowattuur (kWh) per Wattpiek nominaal vermogen. Meer hierover leest u op de pagina over het vermogen van zonnepanelen.

Naast verschillen in het nominale vermogen van panelen zijn er ook verschillen in het rendement van de gebruikte zonnecellen. Het rendement geeft aan hoeveel procent van het zonlicht door een cel of paneel wordt omgezet in stroom,. Het rendement van zonnepanelen is onder meer afhankelijk van het type zonnecellen dat wordt toegepast. Er zijn onder andere monokristallijne, polykristallijne en dunne film cellen. Meer informatie over de verschillende typen panelen, vergelijkingen en tests van panelen verschillende fabrikanten vindt u op de pagina Vergelijking en tests van zonnepanelen en omvormers.

Als u in zonnepanelen geïnteresseerd bent, dan kunt u een adviseur raadplegen die voor u kan uitrekenen of zonnepanelen voor u interessant zijn.