Home / politiek / Stimulering zonnepanelen voor asbestdaken
sanering van asbestdaken in combinatie met zonnepanelen wordt aantrekkelijker
Nu ook variabel afschrijven op zonnepanelen bij asbestsanering

Stimulering zonnepanelen voor asbestdaken

Agrarisch ondernemers kunnen toch niet profiteren van de nieuwe subsidieregeling voor zonnepanelen die op 2 juli 2012 is ingegaan. Eerder was hiervan wel sprake. Wel wil Staatssecretaris Atsma asbestverwijdering in combinatie met de aanschaf van zonnepanelen fiscaal nog aantrekkelijker maken voor agrarische ondernemers. In een brief aan de Tweede Kamer meldt Atsma dat hij hiervoor een Green Deal wil sluiten met landbouworganisatie LTO.

Geen 15% subsidie op zonnepanelen voor bedrijven

In de voorjaarsnota werd al gemeld dar er € 22 miljoen gereserveerd zou worden voor 15% subsidie op de aanschaf van zonnepanelen door kleinverbruikers, hieronder vallen dus geen bedrijven. Agrariërs hebben wel fiscale voordelen: de sanering van asbestdaken kan worden gecombineerd met de installatie van zonnepanelen.

Variabel afschrijven op zonnepanelen via VAMIL

De sanering van asbest valt onder de regeling MIA (milieu-investeringsaftrek). De installatie van zonnepanelen valt onder de regeling EIA (energieinvesteringsaftrek). Dankzij de Green Deal met LTO wordt het mogelijk om de gehele operatie  (asbestverwijdering, aanbrengen van een nieuw dak en de aanschaf en installatie van zonnepanelen) variabel af te schrijven onder de regeling VAMIL (Variabele Afschrijving Milieuinvesteringen).  Dankzij deze regelingen ontstaat een belastingvoordeel van meer dan 12%.

Salderen achter de meter

In het voorjaarsakkoord stond dat er in 2013 een onderzoek zal worden uitgevoerd naar de mogelijkheden van salderen achter de meter. De wens van de Tweede Kamer is dat boeren, energiecorporaties en verenigingen van eigenaren ruimere mogelijkheden krijgen om de opgewekte stroom van grote PV-installaties te salderen, of tegen een hogere prijs aan het net te leveren, dankzij verrekening van energiebelasting.  Wanneer deze ruimere saldering wordt toegestaan, loopt de fiscus energiebelasting mis. Daarom is de schaal van de experimenten vooralsnog beperkt. Voor 2014 is slechts 10 miljoen geserveerd voor de eerste pilots.

Vrijblijvend advies

Als u ook een asbestdak heeft en de aanschaf van zonnepanelen overweegt, neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij helpen u graag bij de aanvraag van de subsidies en de aanmelding voor de verschillende regelingen. Zij kunnen ook een rendementsberekening voor u maken.

About Cees van de Werken

Check Also

import heffingen zonnepanelen defintief

EU neemt definitieve maatregelen tegen dumping en subsidiering zonnepanelen door Chinezen

De Europese Unie heeft de verordening tot instelling van definitieve anti-dumping-en anti – subsidiemaatregelen op …