Home / marktontwikkeling en prijzen / Stijgende energieprijzen als gevolg van crisis Oekraine
Energieprijzen stijgen als gevolg van Rusland crisis

Stijgende energieprijzen als gevolg van crisis Oekraine

De energieprijzen stijgen. Afgelopen week liep de prijs van een vat Brent oil op tot meer dan $110 per barrel. Zorg over stagnatie in de olievoorziening als gevolg van de oplopende spanningen tussen Rusland en Oekraine is volgens analisten de belangrijkste reden voor de oplopende prijzen.

Ongeveer 35 procent van de Europese import van ruwe olie is afkomstig uit Rusland. Een groot deel hiervan komt via de Druzhba pijlijn, die door Ukraine loopt. Als de aanvoer via deze pijplijn wordt stilgelegd zal dit grote consequenties voor Europa hebben.

10% hogere energieprijzen

De onrust in de Oekraïne en de politieke spanningen met Rusland kunnen een drukkend effect op de wereldhandel hebben en stuwen de olie- en gasprijzen op. De rijksoverheid houdt in haar stabiliteitsprogramma (april 2014) al rekening met een scenario waarbij de energieprijzen 2 jaar lang 10 procent hoger liggen dan verwacht. Hogere energieprijzen stuwen de inflatie, drukken de internationale bestedingen en wereldhandel.

Europa en Amerika kunnen weinig doen om Poetin te stoppen. De crisis levert Poetin op wat hij wilde: hogere opbrengsten voor Russisch olie en gas.

Energieinkomsten

Poetins beweegredenen zijn zowel geopolitiek als financieel van aard; hij wil Rusland opnieuw op de wereldkaart zetten als grootmacht: en heeft daarvoor marionetstaten langs zijn grenzen nodig. Maar het is Poetin vooral te doen om geld. Poetin is bank dat de wereld niet langer Russische olie en gas nodig heeft.

Teerzanden en schaliegas

Amerikaanse en Canadese energiebedrijven winnen gigantische hoeveelheden schaliegas en olie uit teerzanden. Noord-Amerika zal binnen enkele jaren niet meer afhankelijk zijn van import van olie en gas, en zal zelfs energie gaan exporteren. Als Amerika gas gaat expoteren naar Europa hoeft Europa niet langer afhankelijk te zijn van Rusland.

Poetin wil niet langer afhankelijk zijn van Europa. Daarom wil hij een gas pijplijn van Siberia naar China aanleggen. Dat is ook interessant voor China: Electriciteitscentrales op gas zijn veel schoner dan de huidige kolencentrales, die leiden tot smog in Chinese steden. Poetin hoopt in mei een deal te sluiten met China bij zijn bezoek aan Being.

Schone steenkool en zonne-energie

Helaas voor Poetin heeft China alternatieven. China werkt samen met Amerika aan technologie om emissies van kolencentrales te beperken. Als deze technologie werkt zal dat gigantische gevolgen hebben voor de wereldwijde olie en gas industrie.

Maar schone steenkool is niet de enige bedrijging voor Poetin. Zonne-energie wordt steeds voordeliger. Er zijn plaatsen waar zonne-energie goedkoper is dan conventionele energie, zelfs zonder subsidies.

Poetin speelt een complex strategisch spel: Hij vecht voor het overleven van Rusland in een nieuwe wereldeconomie, die niet langer wordt gedomineerd door enkele grote energie exporterende landen. Zijn kansen zijn niet groot, maar hij heeft geen alternatieven.

Het slimste dat het westen kan doen is Rusland een onafhankelijke rol te laten spelen in deze nieuwe wereld. Als Poetin die rol niet krijgt, zal hij daadwerkelijk een bloedige oorlog beginnen.

About Cees van de Werken

Check Also

CIGS Hanergy

Hanergy bestelt apparatuur voor produktie van CIGS zonnepanelen met productiecapaciteit van 5,25 GW

Hanergy Group ( Beijing ) heeft de leveringscontracten met haar dochterbedrijf Fujian Apollo uitgebreid.  De …