Home / economie en financiën / Shakeout fabrikanten zonnepanelen ook in China
LDK, Hanwha en Suntech beurskoers
De beurswaarde van enkele grote fabrikanten is in een jaar tijd verdampt

Shakeout fabrikanten zonnepanelen ook in China

Hoe zwak staat de PV-industrie in China ervoor? Zelfs de Chinese regering lijkt niet in staat de industrie te redden en het hoofd te bieden aan de uitdagingen van de mondiale industrie.

LDK Solar maakte eerder deze week zeer slechte resultaten voor het tweede kwartaal bekend. De netto-omzet was slechts $235.4 miljoen, terwijl het netto verlies maar liefst 254,3 miljoen dollar bedroeg. Hiermee kwam de bruto marge op -65.5%. Veel fabrikanten van zonnepanelen draaien met verlies, maar zo slecht als bij LDK had niemand verwacht.

In oktober vorig jaar, was LDK Solar al het meest risicovolle aandeel in de PV-sector vanwege de lage marges en de torenhoge schulden. De situatie is in feite verder verslechterd, en dus ook de koers van het aandeel.
De drie bedrijven die vorig jaar al als riskante belegging werden aangemerkt, LDK Solar, Suntech Power en Hanwha SolarOne hebben enorme koersdalingen doorgemaakt. Kwartaal op kwartaal rapporteren deze bedrijven grote verliezen.
Dit zegt niet dat andere bedrijven beter hebben gepresteerd. Maar het Amerikaanse First Solar laat wel een verbetering zien van de operationele resultaten. Bovendien hebben de VS invoerheffingen ingevoerd om hun eigen bedrijven te beschermen tegen de Chinese concurrentie. Of het zover komt in Europa valt te bezien, hoewel er nu wel een onderzoek is gestart naar de dumping van zonnepanelen op de Europese markt.

Shakeout komt naar China

Afgelopen jaar zijn verschillende fabrikanten van zonnepanelen in de VS en Europa failliet gegaan. Chinese bedrijven leken de dans te ontspringen. Maar gezien de schuldenlast van de grote fabrikanten kan de crisis niet aan de Chinese bedrijven voorbijgaan.
Door minder rooskleurige lange termijnverwachtingen reduceren fabrikanten hun output. Veel fabrikanten hebben te maken met overcapaciteit. Trina Solar kondigde onlangs aan dat het bedrijf zich meer gaat richten op de ontwikkeling en verkoop van grootschalige projecten. Om kosten te besparen wordt gesneden in de personeelsomvang van het productie bedrijf. Suntech gaf eerder al aan dat het de celproductie capaciteit met 1,8GW zal terigbrengen, waardoor 1.500 werknemers in China hun baan zullen verliezen. De productiecapaciteit van zonnepanelen bij Suntech blijft 2,4 GW.
Deze signalen duiden nog niet op een overgave van Chinese fabrikanten. Maar het geleidelijk uit de markt nemen van productiecapaciteit zal de financiële situatie van de bedrijven verder verslechteren. De Chinese overheid die de bedrijven grote leningen heeft verstrekt, zal de bedrijven moeten helpen zich te her-structuren of te consolideren. Uiteindelijk zullen maar een paar grote fabrikanten overblijven.

Wie is in de problemen?

De algemene verwachting is dat LDK Solar uiteindelijk ten onder zal gaan, maar het is niet het enige bedrijf. De bruto marge is een goede indicator van de gezondheid van een bedrijf. Elk bedrijf dat momenteel met een lage-single-digit of negatieve marge draait is in ernstige problemen. Echt zorgwekkend zijn bedrijven met grote (korte termijn) schulden. Deze schulden zullen veel bedrijven de kop kosten.
ReneSola maakte bijvoorbeeld een negatieve bruto marge van -0,6% in het tweede kwartaal bekend. De korte termijn schuldenlast bedroeg liefst 691 miljoen dollar.
Maar ook de grootste fabrikant van zonnepanelen Suntech Power zal de dans niet ontspringen. Suntech had afgelopen jaar een probleem met fraude en een hoge schuldlast, en brengt nu ook de productiecapaciteit terug. Het bedrijf heeft de resultaten van het tweede kwartaal nog niet bekend gemaakt, maar analisten verwachten dat er rode cijfers geschreven zullen worden van -10% bruto marge en dat de korte termijn schuld 1,6 miljard dollar bedraagt ten opzichte van een totale schuld van $2,3 miljard. Dit duidt op een rampscenario.

Strategie

De veranderingen bij Trina Solar en Suntech zijn slechts het topje van de ijsberg van de Chinese zonnepanelen industrie. Honderden kleine, maar ook enkele grote bedrijven zullen gedwongen worden de verliesgevende productie van zonnepanelen te staken, zeker als Europa net als Amerika de invoer van zonnepanelen gaat belasten. Zelfs sterke Chinese bedrijven zoals Yingli, Trina Solar en Canadian Solar beraden zich over hun toekomst.

About Cees van de Werken

Check Also

strafheffingen voor zonnepanelen uit china

Installateurs woedend over voornemen EU invoerrechten zonnepanelen

Voornemen Europese Commissie: invoerheffingen tot 68 procent op Chinese zonnepanelen