Home / Rendement van zonnepanelen / Opbrengst en rendement van zonnepanelen

Opbrengst en rendement van zonnepanelen

Zijn zonnepanelen interessant voor u? Op deze pagina helpen we u om het rendement te berekenen. Op basis een eengezinswoning laten we zien waar u bij de berekening van het rendement op moet letten. Lees meer voor de verwachte opbrengst, de kosten en het rendement van zonnepanelen.

Rendement van zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen wordt berekend uit het totaal van de opbrengst en de kosten van het systeem. Als de opbrengsten gedurende de looptijd  (levensduur) hoger zijn dat de kosten dan levert een investering in zonnepanelen een positief rendement.

Berekening van de opbrengst van zonnepanelen

De opbrengsten van zonnepanelen wordt berekend door de verwachte kWh opbrengst te vermenigvuldigen met de verwachte stroomprijs en eventuele exploitatiesubsidies. Wanneer het systeem kleiner is dan uw jaarlijks stroomverbruik en u ook minder verwacht te salderen dan 5.000 kwh, dan kunt u gewoon rekenen met de stroomprijs (incl. de energiebelasting en de btw) die u ook zelf betaalt aan uw energieleverancier .

Bedrijven die gebruik maken van de SDE-subsidie, kunnen met een relatief constante opbrengst rekenen, omdat het basisbedrag (stroomprijs+subsidie) per kwh voor 15 jaar gewaarborgd wordt.

Rendement bij particulieren

Particulieren zonder subsidie zouden kunnen investeren in een systeem van 4700 Wattpiek  (32m2 panelen). Met zo’n systeem kan in Nederland ongeveer 4200 kwh stroom opgewekt worden. Bij een stroomprijs incl. energiebelasting en btw van 21 cent, is de verwachte opbrengst 882 Euro per jaar.

Kosten van zonnepanelen

De initiële kosten van aanschaf en installatie vormen het grootste deel van de kosten. Voor een installatie zoals hierboven beschreven liggen de aanschafkosten (begin 2011) op ongeveer 12.000 Euro en de montagekosten op 1.750 Euro. De operationele kosten zijn betrekkelijk laag. Meestal gaat men uit van een bedrag van ongeveer 1,5% van de aanschafwaarde voor verzekering, schoonmaken, onderhoud, meterhuur (in geval van SDE-subsidie) en vervanging van defecte onderdelen.

Als voor de financiering van de installatie een lening werd opgenomen, moet natuurlijk ook de jaarlijkse rente en aflossing in de berekening worden meegenomen.

Berekening van het rendement

De netto opbrengst wordt berekend uit de investeringskosten in het jaar van ingebruikname en de totale opbrengst gedurende de exploitatieperiode. Een belangrijke vraag is met welke exploitatieduur gerekend moet worden, en wat de restwaarde is na deze periode. Omdat op panelen 25 tot 30 jaar garantie gegeven wordt, kan in principe met een lange exploitatieduur gerekend worden.

Rendementsberekeningen voor zonnepanelen kunnen zeer complex zijn vanwege de vele factoren die het rendement bepalen, zoals bijvoorbeeld de eigenschappen van de panelen en omvormers, verzekeringspremies, regionale opbrengstverschillen en fiscale effecten.

Voor een individuele berekening kunt u het best een specialist raadplegen. Ervaren adviseurs beschikken over rekenmodellen die u een goed inzicht geven in het te verwachten rendement.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *