Home / Rendement van zonnepanelen
rendement zonnepanelen

Rendement van zonnepanelen

Het rendement van een investering in zonnepanelen kan zeer verschillend zijn. Daarom is het verstandig altijd een rendementsberekening te maken, waarbij de kosten en opbrengsten tegenover elkaar worden gezet.

Particulieren

De rijksoverheid heeft de SDE-subsidie op zonnepanelen afgeschaft voor particulieren. Dat betekent dat voor berekening van het rendement uitgegaan kan worden van o.a.:

  • Aanschafkosten van het systeem incl. montage.
  • Verwachte opbrengst in kwh gedurende de technische levensduur van de panelen (25 of 30 jaar). Afhankelijk van de dak-oriëntatie en dakhelling is de opbrengst in het eerste jaar ongeveer 85 tot 90% van het Wattpiekvermogen in kWh. Grotere systemen met goede omvormers halen zelfs meer dan 90% van het Wattpiek vermogen.
  • Rendementsverlies vanwege veroudering van de panelen (circa 0,5% per jaar).
  • De kwh-stroomprijs incl. de energiebelasting en de btw. Deze stroomprijs is gedurende de exploitatieperiode onderhevig aan inflatie. Afgelopen decennia was de inflatie gemiddeld iets meer dan 3% per jaar.
  • Tussentijdse vervanging van de omvormer na 10 tot 15 jaar.  De prijs van een omvormer is afhankelijk van de systeemomvang. Voor een systeem van 4800 Wattpiek, kost een omvormer momenteel  ongeveer €2.000 Euro incl. BTW.
  • Kapitaalkosten, afschrijving en verzekering.
  • Eventuele fiscale effecten, wanneer de panelen gefinancierd worden middels een hypotheek of groenfinanciering.

Bedrijven

Voor bedrijven is erin vanaf 13 maart 2012 een nieuwe SDE subsidie. De subsidie gaat uit van basisbedragen van 7, 9, 11, 13 en 15 cent. Details van de regeling zijn nog onbekend.  Voor bedrijven zijn er naast de SDE-subsidie ook fiscale voordelen te behalen.

Terugverdientijd

Het rendement van zonnepanelen hangt van verschillende factoren af. In principe is er dankzij de lange levensduur van de panelen altijd sprake van een positief rendement  (de opbrengst is hoger dan de aanschaf en de variabele kosten).  De termijn waarna de verwachte opbrengsten hoger zijn dan de kosten noemt men de terugverdientijd. Hoe korter de terugverdientijd hoe beter.

Financiering van zonnepanelen

Als u als woningeigenaar niet uw spaargeld wilt opofferen, dan kunt u overwegen om de zonnepanelen te laten financieren door een bank.

Als u alleen geïnteresseerd bent in de stroom van de panelen, dan kunt ook overwegen de zonnepanelen door een derde te laten exploiteren. Hierbij verstrekt u een recht van opstal aan de exploitant, waarvoor afhankelijk van het rendement huur wordt betaald.

Vanwege de prijsdalingen van panelen wordt het steeds interessanter om in zonnepanelen te investeren. Wij adviseren u altijd een persoonlijk advies in te winnen bij een ervaren adviseur of leverancier.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *