Home / economie en financiën / Regeling willekeurig afschrijven zonnepanelen verruimd
blauwe envelop

Regeling willekeurig afschrijven zonnepanelen verruimd

Overweegt u een zakelijke investering in zonnepanelen? Vanaf 1 juli 2013 tot 31 december zijn de regels voor willekeurig afschrijven tijdelijk verruimd. Als u na 1 juli een investeringsverplichting aangaat, dan mag u de helft van het investeringsbedrag (minus de restwaarde) direct in het boekjaar 2013 afschrijven. De andere helft kunt u volgens een normaal afschrijvingsregiem (5 jaar) afschrijven,  ook direct te beginnen in 2013. In de Staatscourant van 2 juli 2013 zijn de wijzigingen  gepubliceerd.

Restwaarde

Welke restwaarde dient u aan te houden? Zonnepanelen zijn duurzame goederen. Bij bepaling van het afschrijvingsregiem, moet u rekening houden met de levensduur (het aantal jaren dat u de zonnepanelen gebruikt) en de restwaarde. Voor zover mij bekend is er geen richtlijn voor het percentage van de aanschafwaarde dat als restwaarde moet worden aangehouden. Meestal worden de zonnepanelen in 5 jaar geheel afgeschreven, maar het kan zinvol of fiscaal aantrekkelijk zijn om bijvoorbeeld een deel van de investering over een langere termijn af te schrijven.

Landbouwnormen

Voor agrarische bedrijven stelt de fiscus jaarlijks de landbouwnorm vast. Hierin wordt voorgeschreven op welke manier investeringen moeten worden afgeschreven. In de landbouwnormen van de afgelopen jaren wordt nog geen melding gemaakt van zonnepanelen.

Wanneer is willekeurig afschrijven voordelig?

Als u geen winst maakt, is de verruiming van de afschrijvingsregeling voor u niet interessant. Ondernemers die een goed jaar draaien, en dus veel belasting verwachten te gaan betalen, kunnen veel voordeel hebben wanneer zij nog in 2013 zonnepanelen aanschaffen. Eenmanszaken, maatschappen en VOF’s die inkomstenbelasting betalen, hebben relatief meer voordeel van B.V. en C.V. (deze bedrijven betalen een lager percentage vennootschapsbelasting).

Facturering

Als u besluit om van de verruiming willekeurige afschrijving gebruik te maken, let er dan op dat u de investeringsverplichting voor 31 december 2013 aangaat (order) en dat u de factuur voor 31 december 2013 ontvangt, en betaalt. De montage of installatie van de zonnepanelen kunt u in een later boekjaar laten factureren en betalen. De ingebruikname van het systeem dient uiterlijk 1 januari 2016 plaats te vinden.

About Cees van de Werken

Check Also

europese commisie

Europese commissie vergadert over invoerheffingen op Chinese zonnepanelen

Kans op invoerheffingen op Chinese zonnepanelen neemt toe. Europese commissie vergadert over strafheffingen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *