Home / politiek / PV-revolutie in Japan
solar farms
solar farms

PV-revolutie in Japan

De Japanse Miljardair Masayoshi Son die zijn kapitaal verdiende in de telecomindustrie wil dat de derde economie van de wereld overgaat op zonne-energie. De atoomramp in Fukushima heeft hem doen beseffen dat een transitie naar duurzame energievoorziening noodzakelijk is.

De 53-jarige topmanager van Softbank Corporation wil enorme PV-installaties bouwen in minstens 33 van de 47 prefecturen van Japan. Het plan geeft Son toegang tot het volledige nationale stroomnet en daarmee tot de gehele Japanse economie.

Son heeft met de Japanse regering overlegd, en het lijkt erop dat ook de regering een verduurzaming van de stroomvoorziening ziet zitten. De premier van Japan heeft in mei gezegd dat een derde tot de helft van de geplande uitbreiding van het aandeel atoomstroom heroverwogen moet worden.  Duurzame energie draagt in Japan slechts ongeveer tien procent aan de totale energiebehoefte bij. Met het initiatief van Son zou het aandeel duurzame energie in het jaar 2020 kunnen verdrievoudigen.

De zoon van Koreaanse ouders, die is opgeleid tot jurist, zet zich sinds Fukushima in voor duurzame energie. In Japan zijn minstens 50.000 huishoudens geëvacueerd uit een gebied dat groter is dan de Provincie Utrecht.

150 Gigawatt

De plannen van Son zijn nog globaal, maar geven wel inzicht in de omvang:  Een deel  van 540.000 hectare tot nu toe ongebruikt terrein en slechte landbouwgrond zou voldoende moeten zijn om een capaciteit  van 150 Gigawatt te realiseren (ter vergelijking: wereldwijd is momenteel 40 Gigawatt aan PV-capaciteit gerealiseerd.

Velen geloven dat de uiterst succesvolle ondernemer Son in staat is om dit gigantische project van de grond te krijgen. Son beschikt zelf over voldoende kapitaal om een deel van de benodigde investeringen te kunnen doen en ook andere Japanse concerns zouden bereid zijn de benodigde investeringen te doen voor het gigantische project. Een gangbare weg zou kunnen zijn om jaarlijks tientallen Solar Farms te bouwen met een capaciteit van 20 Megawatt elk.

Goedkoopst

De Japanse ministerpresident Kan wil dat de kosten voor opwekking van zonnestroom in 2020 een derde zullen zijn van het huidige niveau, en in 2030 zelfs een zesde. Daarbij zullen ook de daken van 10 miljoen woningen van zonnepanelen moeten worden voorzien. Dat zou een goede bericht aan de rest van de wereld zijn. Dankzij het Japanse zonne-initiatief worden zonnepanelen de goedkoopste manier om stroom op te wekken.

Bron: Bloomberg 2011

About Cees van de Werken

Check Also

Minimale eisen Chinese fabrikanten zonnepanelen

Nieuwe richtlijnen Chinese fabrikanten zonnepanelen

In China zijn nieuwe richtlijnen van kracht geworden voor binnenlandse fabrikanten van zonnepanelen. De regels …