Home / onderzoek en ontwikkeling / Popmuziek verbetert prestaties van zonnecellen
geluidscherm zonnepanelen

Popmuziek verbetert prestaties van zonnecellen

Het draaien van popmuziek verbetert de prestaties van zonnecellen, volgens een nieuw onderzoek van wetenschappers van de Queen Mary Universiteit en Imperial College in Londen.

De hoge frequentie en toonhoogte in pop- en rockmuziek veroorzaken trillingen die de energie-opwekking in zonnecellen verbetert met een cluster van ‘ nanorods ‘. Dit leidt tot 40 procent toename van de efficiëntie van de zonnecellen .

De studie heeft gevolgen voor de energieopwekking uit zonlicht, in het bijzonder voor de ontwikkeling van nieuwe , goedkopere, geprinte zonnecellen.

De onderzoekers lieten miljarden minuscule staafjes (nanorods ) van zinkoxide groeien. Deze werden bedekt ze met een actieve polymeer. Het resultaat is een cel, waarmee licht in elektriciteit wordt omgezet.

Dankzij de speciale eigenschappen van zinkoxide, toonde de onderzoekers aan dat geluid vanaf 75 decibel (gelijk aan weg lawaai of een printer in een kantoor) de prestaties van zonnecellen aanzienlijk verbetert kunnen worden.

“Na onderzoek aan systemen voor het omzetten van trillingen in elektriciteit is dit een spannende ontwikkeling die laat zien dat gelijksoortige fysische eigenschappen ook de prestaties van een zonnecel kunnen verbeteren. ” aldus Dr Steve Dunn , Docent in Nanoscale Materials aan de School of Engineering and Materials Queen Mary ‘s.

Wetenschappers hebben eerder aangetoond dat het toepassen van druk of spanning op zinkoxidematerialen kan leiden voltage outputs, bekend als het piëzo-elektrische effect. Het effect van deze piëzo-elektrische spanningen op het zonnecelrendement werd nog niet eerder onderzocht.

“We dachten dat de geluidsgolven , die toevallige fluctuaties produceren , elkaar zouden opheffen en dus geen significant effect op het vermogen zouden laten zien , ” zei James Durrant , hoogleraar Photochemistry aan het Imperial College in Londen.” We hebben muziek afgespeeld in plaats van saaie vlakke klanken.  Dit heeft ons geholpen het effect van verschillende klankkleuren te onderzoeken. Het grootste verschil vonden we toen we popmuziek speelden in plaats van de klassieke muziek. Nu weten we dat onze akoestische zonnecellen het best reageren op de hogere klanken aanwezig in de popmuziek, ” concludeerde hij .

De ontdekking zou kunnen worden gebruikt om apparaten die zijn blootgesteld aan akoestische trillingen, zoals airconditioning units in auto’s en andere voertuigen  van stroom te voorzien.

De akoestische cellen zijn zeer eenvoudig en goedkoop te produceren omdat het zinkoxide werd geteeld met behulp van een eenvoudige , chemische oplossing. Ook het polymeer werd aangebracht uit een oplossing. ‘

Dr Dunn voegt eraan toe: ” Ons werk benadrukt de voordelen van samenwerking tussen wetenschappelijke disciplines om nieuwe en interessante systemen en wetenschappelijk inzicht te ontwikkelen . “

About Cees van de Werken

Check Also

Zonnewegen Solarways

Investeerders gezocht voor zonnewegen

Zonnewegen: Verlichte trottoirs, opritten, paden en vluchtwegen, die hun eigen stroom opwekken. Zelfs elektrische auto’s …