Home / onderzoek en ontwikkeling / Onderzoek: zijn zonnepanelen een klasse apart?
UVA onderzoekt de motieven voor particuliere investeerders in zonnepanelen

Onderzoek: zijn zonnepanelen een klasse apart?

Investeren in zonnepanelen(PV systemen) is enorm populair. Afgelopen jaar groeide de hoeveelheid opgewekte elektriciteit door zonnepanelen met 138%. 60% Hiervan werd op de daken van particulieren opgewekt. En ook nu het potje met subsidie voor particulieren leeg is, blijft investeren in PV systemen aantrekkelijk voor huizenbezitters. Zeker nu de spaarrekening en de beurs historisch gezien weinig opleveren. Maar hoe zit dat precies? Als andere beleggingsmogelijkheden straks weer floreren zullen de investeringen in PV systemen daar dan onder leiden?

Bij investeren in zonnepanelen wek je je eigen energie op. Ook draag je bij aan een duurzame en groene wereld. Tenslotte haal je een rendement, na afschrijving op het systeem, van minimaal 5%. Zijn deze voordelen genoeg om zonnepanelen een klasse apart te maken? Een investering op zich die niet samenhangt met andere factoren dan de energieprijs. Of is investeren in PV “eenoog in het land der blinden?” omdat particulieren op dit moment nu eenmaal weinig kunnen met hun spaargeld?

Deze vragen wil onderzoeker Thomas Wissink, student aan de Universiteit van Amsterdam, beantwoorden. Wissink deed eerder onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven in samenwerking met Profinrg, naar het effect op de verkoopbaarheid van een woning als de vorige eigenaar zonnepanelen heeft geïnstalleerd. Dit effect bleek zeer positief. Voor dit nieuwe onderzoek zijn echter nog respondenten nodig. Heeft u een woning die geschikt is voor zonnepanelen, of heeft u al zonnepanelen? Dan kan u de online enquête invullen en meehelpen met dit onderzoek en meebouwen aan een volwassen markt . U kan de enquête bereiken via deze link: http://vragen1.ddss.nl/q/uva.

About Cees van de Werken

Check Also

Productielijn wafers

Grote verbeteringen rendement van zonnepanelen: van p- naar n-type

Binnen enkele jaren zullen de meeste zonnepanelen geproduceerd worden met n-type sillicium cellen. Er wordt …

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *