Home / economie en financiën / Noodlening voor Chinese zonnepanelen gigant Suntech Power
Suntech Wuxi
Het hoofdkantoor van Suntech in Wuxi

Noodlening voor Chinese zonnepanelen gigant Suntech Power

In haar strijd om te overleven als gevolg van een ernstige terugval van de vraag naar fotovoltaïsche zonnepanelen heeft China’s grootste fabrikant Suntech Power Holdings (STP) afgelopen vrijdag een noodlening van 32 miljoen dollar gekregen.

De lening is afkomstig van de regering van de stad Wuxi in de provincie Jiangsu, in het Oosten van China. Zhu Kejiang, de burgemeester van de stad, bezocht Suntech met een financieringsaanbod van een consortium van verschillende banken, waaronder Bank of China. De noodlening is bedoeld om het in financiële moeilijkheden verkerende concern er bovenop te helpen.

Volgens berichten van China Business News heeft Suntech ongeveer 1 miljard yuan aan kortlopende schulden tegen het einde van het jaar (160 miljoen dollar). In het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg de totale schuldenlast 1.79 miljard dollar. Het bedrijf was vrijdag niet beschikbaar voor commentaar.

De kredietverstrekkers geven korte termijn overbruggingskredieten om schulden te herstructureren en ontslagen te voorkomen. Het in Wuxi gevestigde Suntech is ‘s werelds grootste fabrikant van zonnepanelen. Wuxi is de bakermat van de Chinese zonnepanelen industrie.

China’s fotovoltaïsche industrie heeft een dramatisch jaar achter de rug als gevolg van Amerikaanse invoerheffingen en Europese bezuinigingen op de subsidies voor duurzame energie. Suntech heeft zijn productieplanning voor het vierde kwartaal naar beneden bijgesteld en heeft vorige week aangekondigd 1.500 werknemers te zullen ontslaan.

De door de Chinese overheid gesteunde noodleningen voor Suntech zijn een bevestiging voor het vermoeden van Europese fabrikanten dat China de dumping van zonnepanelen op de Europese markt bevordert. Als gevolg van de terugval van de vraag naar zonnepanelen is de prijs van zonnepanelen afgelopen jaar sterk gedaald.

About Cees van de Werken

Check Also

strafheffingen voor zonnepanelen uit china

Installateurs woedend over voornemen EU invoerrechten zonnepanelen

Voornemen Europese Commissie: invoerheffingen tot 68 procent op Chinese zonnepanelen

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *