Home / marktontwikkeling en prijzen / Micro-omvormers en Power Optimizers voor zonnepanelen steeds populairder
Het Nederlandse Femtrogrid timmert hard aan de weg
Het Nederlandse Femtrogrid timmert hard aan de weg

Micro-omvormers en Power Optimizers voor zonnepanelen steeds populairder

Onderzoeksbureau IMS onderzoek (Wellingborough, UK) publiceerde deze week een nieuw rapport, waaruit blijkt dat de geïnstalleerde capaciteit van micro-omvormers en power optimizers voor zonnepanelen in 2011 met 180% gegroeid is ten  opzichte van het voorgaande jaar. Hij was het snelst groeiende segment van de omvormer markt voor zonnepanelen.

In het rapport “The World Market for Micro-inverters & Power Optimizers – 2012” wordt geschreven dat de capaciteit met nog eens 70% zal toenemen in 2012 groeien en een totale capaciteit van 900 MW zal bereiken. Verkoop van deze producten steeg vorig jaar met 160% tot meer dan 200 miljoen US dollar (159 miljoen euro).

“Aanbieders van deze producten hadden minder last van de zwakke vraag en de consolidatie in de PV-sector,” aldus IMS . “De technologie is nog relatief nieuw.” Micro-omvormers en Power Optimizers veroveren marktaandeel van bestaande traditionele string omvormers. “Micro-omvormers worden op grote schaal toegepast in Amerikaanse woningen, en zijn nu ook aan een opmars begonnen in Europa.”

Power optimizers populairder dan micro-omvormers.

Volgens het rapport zullen micro-omvormers en power optimizers in 2016 een aandeel hebben van 10 procent aandeel op de wereldmarkt en de verkoop bereiken tot 1,5 miljard dollar (1.19 miljard euro). IMS onderzoek verwacht dat met name power optimizers in de komende jaren veel meer toegepast gaan worden.

Micro-omvormers blijven poplulair in particuliere en klein zakelijke fotovoltaïsche systemen. Power Optimizers zijn vanwege de lagere kosten ook voor grotere PV-systemen geschikt. Samenwerking met fabrikanten van verdeeldozen, zonnepanelen en omvormers leiden tot een snelle groei van de markt.

Enphase, SolarEdge en TIGO domineren de markt

IMS noemt in het rapport meer dan 25 aanbieders van micro-omvormer en Power Optimizers. Maar liefst 90% van de markt wordt gedomineerd door Enphase, TIGO en SolarEdge. Andere aanbieders zoals het nederlandse Femtogrid zullen samenwerking met grote omvormerfabrikanten snel marktaandeel winnen. Bovendien zullen nieuwe producten van SMA en Power-One de dominantie van de drie grote partijen doorbreken.

Verwacht wordt dat Power Optimizers en Micro omvormers in PV-markten waar relatief veel kleine installaties worden gerealiseerd (zoals Nederland) een marktaandeel zullen bereiken van 25% in 2016.

Verschillen tussen micro-omvormers en power optimizers

Micro-omvormers zetten de gelijkstroom van een zonnepaneel direct om naar 230 Volt netspanning. Hierdoor is er binnen geen centrale omvormer meer nodig. Power-Optimizers hebben een zogenaamde MPP-tracking en zetten de gelijkstroom van een zonnepaneel om naar de optimale ingangsspanning van eenvoudige centrale omvormers.

Door de opbrengst met MPP-trackers per paneel te optimaliseren, worden schaduweffecten op panelen ondervangen, en wordt een hogere opbrengst gerealiseerd. Schaduw is de grootste vijand van traditionele stringomvormers. Vanwege de lange levensduur van zonnepanelen en de slechte bereikbaarheid na installatie is het van belang dat de micro-omvormers en power optimizers eveneens een lange levensduur hebben. Vanwege de minder complexe opbouw hebben Power-Optimizers een voordeel ten opzichte van micro-omvormers.

Een ander belangrijk voordeel ten opzichte van traditionele string inverters is dat Micro-omvormers en PowerOptimizers monitoring per paneel mogelijk maken.

Wilt u een systeem met power optimizers of string inverters, neem dan contact op met een van onze adviseurs.

About Cees van de Werken

Check Also

File photo of worker inspecting solar panels at a solar farm in Dunhuang

Grootste zonnepanelen fabrikanten versterken hun positie in 2013

De grootste zonnepanelen fabrikanten hebben hun leidende positie in 2013 versterkt.. De Chinese fabrikanten staan nog steeds op kop