Home / Kosten van PV-systemen / Prijzen van zonnepanelen
zonnepanelen verhogen de waarde van uw woning
zonnepanelen verhogen de waarde van uw woning

Prijzen van zonnepanelen

Hieronder wordt beschreven met welke kosten voor de aankoop van een zonnestroomsysteem u rekening moet houden. We adviseren hoe u goede aanbiedingen voor zonnepanelen kunt vinden, en waarop u bij het vergelijken van offertes moet letten.

De prijs van een PV-systeem

De prijs van een zonnestroomsysteem hangt af van het gewenste vermogen. Dit wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Voor een ruime eengezinswoning met een stroomverbruik van ongeveer 4300 kWh is een systeem van 4800 Wattpiek vermogen voldoende. Per Wattpiek turn key geïnstalleerd vermogen ligt de prijs begin 2012 op ongeveer €1,65 per kilowattpiek geïnstalleerd vermogen (dus incl. montage). Ofwel ongeveer €7.900,- Euro.

Voor een installatie met 4800 Wattpiek zonder de montage komt de prijs op ongeveer €1,26 per Wattpiek, of ongeveer €6.050 Euro. Wanneer u Europese merkpanelen toepast, komt de prijs circa €2.000 hoger uit. Grotere zonnestroomsystemen met een vermogen van 15 kWp kosten ongeveer 25.000 Euro per kilowattpiek (incl, montage en BTW). Het is altijd nuttig de aangeboden prijs- en kwaliteit van meerdere aanbieders te vergelijken.

Aantrekkelijke aanbiedingen van zonnestroomsystemen

De installatie van zonnepanelen wordt van jaar tot jaar gunstiger. Afgelopen jaren daalde de turn key prijzen van systemen met ongeveer 15% per jaar. De kwaliteit van aangeboden materialen en service kan wezenlijk verschillen. Let dus niet alleen op de prijzen, maar ook op de levensduur, de te verwachten opbrengst, service- en garantievoorwaarden en niet te vergeten de ervaring van de aanbieders. De goedkoopste aanbieding hoeft niet de aantrekkelijke te zijn, evenmin als het duurste systeem.

Aanbiedingen uit Azië en van Internet

Tegenwoordig komen scheepsladingen panelen vanuit Azië naar Europa. De prijzen van deze panelen liggen meer dan 20 procent onder de prijs van Duitse panelen. Uit test blijkt dat het vermogen van deze Aziatische panelen vergelijkbaar is met Duitse panelen.  Let erop dat de panelen getest zijn door erkende testinstellingen en voldoen aan de IEC 61215 norm (bij dunne film panelen de IEC 61646). Hoewel Aziatische panelen onder vergelijkbare garantievoorwaarden geleverd worden, is het wel nuttig te informeren op welke wijze de garanties afgedekt en nagekomen worden. Er zijn fabrikanten die hun garanties afdekken door een reservering op hun balans op te nemen. Het is beter wanneer fabrikanten de garanties extern onderbrengen bij verzekeraars. Natuurlijk geeft het meer zekerheid over de uiteindelijke opbrengst van een systeem, wanneer de product- en opbrengstgaranties langer zijn.

Het is verleidelijk af te gaan op scherpe aanbiedingen op Internet. Mocht u dat overwegen, informeer dat wel naar de herkomst en kwaliteit van de materialen.  Of een systeem op uw dak goed gaat werken, hangt vooral ook samen met het vakmanschap van de installateur. Er zijn installateurs die landelijk werken en dagelijks systemen installeren. Het zal duidelijk zijn dat deze bedrijven, meer ervaring hebben, dan installateurs die naast hun bestaande activiteiten af en toe een systeem plaatsen. Gespecialiseerde adviseurs kunnen voor uw specifieke situatie een systeem samenstellen dat optimaal rendement zal op leveren.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *