Home / Kosten van PV-systemen / Zonnepanelen prijsontwikkeling en prijsvergelijking

Zonnepanelen prijsontwikkeling en prijsvergelijking

Hoe ontwikkelde de prijs en de markt van zonnepanelen zich de afgelopen jaren? Allesoverzonnepanelen vergelijkt de prijzen van vandaag met de prijzen van 20 jaar geleden en gaat in op factoren die van invloed zijn op de prijsontwikkeling.

Prijsontwikkeling van zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen daalden de laatste jaren sterk vanwege steeds efficiëntere productiemethoden. Door het subsidiebeleid van overheden (met name in Duitsland) is de vraag sterk toegenomen.  Vanwege de subsidies werd het voor consumenten gunstiger om te investeren in zonnepanelen. Steeds meer woningeigenaren kiezen voor het installeren van zonnepanelen. Vanwege de toegenomen vraag kunnen de fabrikanten van zonnepanelen overgaan op massaproductie. Hierdoor neemt de productiviteit toe en worden de productiekosten lager. Daarom zijn de panelen nu veel goedkoper dan enkele jaren geleden.

Daarnaast is er sprake van technische vooruitgang, bijvoorbeeld door nieuwe en efficiëntere productieprocessen, waardoor de prijzen dalen.  Vanwege de technische ontwikkeling zijn er voor de productie van panelen steeds minder grondstoffen nodig, met name van silicium (de cellen worden steeds dunner, en halen een steeds hoger rendement).

Aangezien de technische innovaties elkaar steeds sneller opvolgen, verwachten onderzoeker ook voor de komende jaren verder dalende prijzen. Dankzij deze prijsontwikkeling wordt het voor woningeigenaren steeds aantrekkelijker om zonnepanelen aan te schaffen.

Ter vergelijking:  In 1990 kostte een complete zonnepanelen installatie per kilowatt piek (kWp) ongeveer 15.000 euro. Momenteel (maart 2012) ligt de prijs (afhankelijk van de omvang en kwaliteit op minder dan 2.000 euro per kWp voor particuliere systemen). Voor 2012 wordt voorspeld dat de prijzen van zonnepanelen verder zullen dalen.

Vergelijking van prijzen van zonnepanelen

De zonnepanelen markt groeit voortdurend, omdat steeds meer mensen kiezen voor duurzame, CO2 neutrale,  milieuvriendelijke energie. Ook bedrijven zien deze ontwikkeling, waardoor de concurrentie tussen fabrikanten en installateurs steeds groter wordt en de prijzen voor de consumenten steeds verder dalen.  Informeer voor u zelf hoe duur zonnepanelen voor u situatie zullen zijn.

Allesoverzonnepanelen helpt u om een ervaren installateur te vinden. Vraag een offerte aan en vergelijk de prijzen en de kwaliteit van vakkundige leveranciers.