Home / Kosten van PV-systemen

Kosten van PV-systemen

Hieronder wordt ingegaan op de kosten van zonnestroomsystemen. Naast de aanschafkosten worden de variabele kosten beschreven, waarmee u kunt rekenen. Aan de hand van een voorbeeld van een eengezinswoning wordt de kostenopbouw gegeven, uitgesplitst naar panelen, omvormer, montagemateriaal en montage.

Aanschafkosten van PV-systemen

De kosten van zonnestroomsystemen bestaan uit verschillende onderdelen. Een turn key systeem van 4700 Wattpiek, bestaat voor meer dan 85% uit materialen zoals de panelen, omvormer, kabels en montagemateriaal.

Zonnepanelen

De panelen zijn veruit de grootste kostencomponent. Er zijn verschillende soorten panelen: mono- en polykristallijn, en zogenaamde dunne film panelen. Prijsverschillen ontstaan door de manier van produceren, de herkomst en kwaliteit van de toegepaste onderdelen en de afwerking. Nauwkeurige prijsinformatie vindt u op de pagina over de prijzen van panelen. Voor Aziatische kristallijne panelen wordt begin 2011 ongeveer 1,70 Euro per Wattpiek incl. BTW gerekend (eindklant prijzen). Europese panelen zijn ongeveer 40 tot 50 cent per Wattpiek duurder. Voor een ruime eengezinswoning waar 4200 kilowattuur per jaar wordt verbruikt, is ongeveer 4700 Wattpiek paneelvermogen nodig. De paneelprijs daarvoor bedraagt begin 2011 ongeveer 8000 Euro incl. BTW. Europese A-merkpanelen zijn ongeveer 2000 Euro duurder. Dunne film panelen zijn goedkoper, maar worden op woonhuizen nauwelijks toegepast, vanwege het lagere rendement. 4700 Wattpiek vermogen aan dunne film panelen zou ongeveer 1000 Euro goedkoper zijn (incl. btw), ten opzichte van Aziatische kristallijne panelen. Er is nauwelijks prijsverschil tussen mono- en polykristallijne panelen.

Omvormer en andere onderdelen

De meeste huishoudelijke apparaten werken op wisselstroom. Aangezien zonnepanelen gelijkstroom produceren, worden er omvormers gebruikt, die gelijkstroom omzetten in wisselstroom. De kosten van een omvormer voor een 4700 Wattpiek systeem bedragen ongeveer 1.600 tot 2000 euro incl. BTW. Aziatische omvormers zijn zo’n 10 tot 20% goedkoper. De montagematerialen zoals kabels en leidingen maken ongeveer 5 tot 10% van de turn-key systeemprijs uit. Montagemateriaal voor een platdak is duurder dan voor een hellend dak. Voor een systeem van 20 panelen (4700 Wattpiek) bedraagt de meerprijs ongeveer 700 Euro incl. BTW.

Montagekosten

Naast de materiaalkosten zijn er natuurlijk ook (arbeids)kosten voor de montage van een systeem. De montagekosten worden bepaald door de bereikbaarheid en hoogte van het dak, de grootte van het systeem en de complexiteit van het kabel tracé naar de meterkast. De montage is specialistisch werk, dat bij voorkeur door een vakman wordt uitgevoerd. De montagekosten voor een systeem van 4700 Wattpiek bedragen circa 1750 Euro incl. 6% BTW (tot 1 juli 2011). De montage van kleinere systemen is natuurlijk duurder dan van grotere systemen. Werkvoorbereiding, planning en systeemdocumentatie zijn in bovenstaande kosten begrepen.

Turnkey prijs

De totale turn key prijs voor een systeem van 4700 Wattpiek bedraagt begin 2011 minimaal circa 13.500 Euro. Aangezien er wezenlijke prijs- en kwaliteitsverschillen zijn, adviseren wij u altijd advies in te winnen bij PV-specialisten. Ervaren installateurs zijn in staat uit het gigantische aanbod aan materialen een systeem samen te stellen dat optimaal aansluit bij uw wensen en budget. Wij helpen u graag om een erkende specialist te vinden.

Bedrijfskosten van PV-systemen

Vergeleken met de aanschaf van een PV-systeem zijn de operationele kosten van zonnepanelen laag. Meestal gaat men uit van ongeveer 2% van de aanschafwaarde per jaar. Dit betekent in bovenstaand voorbeeld ongeveer 275 tot 300 euro per jaar. De bedrijfskosten bestaan uit o.a. verzekeringspremies, reservering voor mogelijke reparaties en de tussentijdse uitwisseling van de omvormer. Wij raden aan om de aanschaf van het systeem ook door te geven aan uw verzekeringsmaatschappij.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *