Home / economie en financiën / Installateurs woedend over voornemen EU invoerrechten zonnepanelen
strafheffingen voor zonnepanelen uit china
zonnepanelen uit China worden duurder

Installateurs woedend over voornemen EU invoerrechten zonnepanelen

Zonnepanelen installateurs in heel Europa hebben verontwaardigd gereageerd op een rapport van de Europese Commissie om invoerrechten op te leggen op zonnepanelen uit China. De voorgenomen heffingen lopen op tot maximaal 68 procent. De installateurs waarschuwen dat de maatregel de uitrol van zonne-energie belemmert en zal leiden tot verlies van duizenden banen.

Vorige week meldde Reuters dat de Commissie van plan is om tarieven vast te stellen van gemiddeld 47 procent op uit China ingevoerde zonnepanelen. De maatregel heeft tot doel de verkoop van door China gesubsidieerde zonnepanelen die onder de kostprijs van Europese fabrikanten worden verkocht, te stoppen.

De maatregel wordt toegejuigd door de Europese fabrikanten van zonnepanelen die lang hebben betoogd dat hun Chinese concurrenten profiteren van de royale overheidssubsidies die inbreuk maken op de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Aandelen in toonaangevende fabrikanten zoals SolarWorld, Phoenix Solar en Centrotherm stegen in reactie op het nieuws dat de voorlopige tarieven waarschijnlijk zullen worden geïntroduceerd.

Een coalitie van meer dan 400 zonnepanelen installateurs en onderhoud bedrijven, opererend onder de naam Alliantie voor Betaalbare zonne-energie (AFASE), blijft fel gekant tegen de invoering van de tarieven. AFASE doet nu een beroep op de EU-lidstaten om de voorstellen van de Commissie te blokkeren.

Een recente studie in opdracht van de groep voorspelde dat het verhoging van de prijs van zonnepanelen door het opleggen van invoerrechten van 60 procent de Europese economie 242.000 banen zou kunnen kosten en 27 miljard Euro in de komende drie jaar.

De zonne-energiesector is zeer prijsgevoelig. Zonne-energie bedrijven hebben afgelopen jaren te maken gehad met continu afnemende terugleververgoedingen. Als de prijzen kunstmatig worden verhoogd met heffingen, zou de Europese markt voor zonne-energie tot stilstand komen met grote gevolgen voor de werkgelegenheid.

De lidstaten hebben nu 10 dagen de tijd om de voorstellen van de Commissie te beoordelen. Op 15 mei gaan handelsspecialisten van de lidstaten in overleg over de voorstellen. Indien de voorstellen worden goedgekeurd zullen deze vanaf 6 juni voorlopig van kracht worden.

Een definitieve beslissing over de heffingen wordt niet verwacht voor het einde van het jaar. De hoop blijft leven dat EU Handelscommissaris Karel De Gucht een onderhandelde oplossing met China bereikt over de kwestie.

AFASE blijft strijden tegen het voornemen van de Commissie, en waarschuwt voor repressailles van China. “De strafheffingen zullen resulteren in het verlies van meer banen dan dat ze opleveren bij fabrikanten “, zei een woordvoerster van de groep. “Ze zullen niet de structurele problemen van veel Europese fabrikanten van zonnepanelen oplossen. De maatregelen staan haaks op het Europese energie-en klimaatbeleid.”

Chinese reactie
De Chinese ambassadeur bij de Wereld Handelsorganisatie Yi Xiaozhun noemde beslissing een cruciale fout, hij weigert echter tegenmaatregelen aan te kondigen. “Het voornemen van de EU is een foute boodschap aan de wereld dat protectionisme op komst is.” Het Chinese handelsministerie riep op tot een dialoog. “We willen geen handelsoorlog met Europa en hopen dat beide partijen overeenstemming bereiken. Gezien het voornemen van Duitsland en Frankrijk om meer naar China te gaan exporteren, is het noodzakelijk dat De Gucht over een oplossing onderhandelt met de Chinese Minister van Handel, voordat de EU de definitieve heffingen in december 2013 voor een periode van 5 jaar oplegt.

Volgens diplomaten zou dat een minimum prijs kunnen betekenen, waarvoor Chinese fabikanten in Europa zonnepanelen verkopen.

About Cees van de Werken

Check Also

Particulieren kunnen de BTW op de aanschaf van zonnepanelen terugvragen

BTW zonnepanelen teruggave voor particulieren

Heeft u na 20 juli 2013 of recentelijk zonnepanelen geplaatst? Levert u daardoor energie terug …

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *