Home / Aan de slag met zonnepanelen / Opstelling van zonnepanelen
PvMax3 veldsysteem schletter

Opstelling van zonnepanelen

Op platte daken en op het maaiveld kunnen zonnepanelen alleen zinvol toegepast worden als de panelen worden gemonteerd op speciale montagesystemen.  Hier wordt ingegaan op de verschillende mogelijkheden waarop panelen gemonteerd worden en beschermd worden tegen weer en wind.

Opstelling van zonnepanelen op platte daken en op maaiveld

Op platte daken en bij veldsystemen wordt gebruik gemaakt van montagesystemen waarmee zonnepanelen in de gewenste hoek worden gezet. Bij hellende daken is de dakhelling een vast gegeven.

Naast het bereiken van de optimale hellingshoek draagt het montagesysteem ook bij aan de ventilatie van de panelen. De prestatie van zonnepanelen neemt bij hogere temperaturen immers af. Ook zijn de panelen minder gevoelig voor vuilaanslag als ze in een hoek geplaatst worden. Regen en sneeuw stromen bij een grotere hoek sneller van de panelen af en vuilaanslag wordt daardoor sneller verwijderd.

Aandachtpunten bij opstelling van zonnepanelen

Let erop dat zonnepanelen die in een hoek worden geplaatst gevoeliger worden voor wind. Daarom moeten zonnepanelen stevig worden gemonteerd.  Hiervoor zijn er twee mogelijkheden. Het meest gebruikelijk is een montagesysteem van metaal, waarop de panelen bevestigd worden. Dit montagesysteem kan vast op het dak of het maaiveld aangebracht. Het is ook mogelijk om het montagesysteem met behulp van ballast (grind of beton) te fixeren.

Er kan ook gebruik worden gemaakt van driehoekige kunststof consoles. De panelen worden op de schuine zijde van de console bevestigd. In de console wordt ballast aangebracht. Kunststof consoles zijn vooral geschikt op daken waar toch al grind of betontegels aanwezig zijn.

Omdat zonnepanelen op platte daken en in het veld meestal in meerdere rijen achter elkaar worden opgesteld, is het belangrijk dat er voldoende afstand tussen de rijen wordt aangehouden, om te voorkomen dat de achterliggende rijen schaduw krijgen.