Home / marktontwikkeling en prijzen / Grootste zonnepanelen fabrikanten versterken hun positie in 2013
File photo of worker inspecting solar panels at a solar farm in Dunhuang

Grootste zonnepanelen fabrikanten versterken hun positie in 2013

De grootste zonnepanelen fabrikanten hebben hun leidende positie in 2013 versterkt.

Zeven van de 10 grootste fabrikanten van zonnepanelen is gevestigd in China (of heeft daar haar grootste fabriek. IHS Technology voerde een uitgebreid onderzoek uit onder 150 leidende PV fabrikanten. Veruit de grootste fabrikant is het Chinese Yingli Green Energy, dat 3.25 GigaWatt (GW) aan zonnepanelen verscheepte. Daarna volgen Trina Solar, Canadian Solar, Sharp and Jinko Solar.

In 2013 leefde de vraag naar zonnepanelen in veel landen op. Leidende fabrikanten herstelden zich na een aantal dramatische jaren. Chinese en Japanse fabrikanten van zonnepanelen profiteerden van de opleving door grote vraag op hun thuismarkten. Met name in China werden zeer grote projecten gerealiseerd, waardoor China het belangrijkste PV-land werd, met circa 10 Gigawatt aan installaties.

De Chinese hegemonie staat wel onder druk. De chinezen wisten hun marktaandeel niet te vergroten en bleven op hetzelfde niveau als 2012. Dit in tegenstelling tot de Japanse fabrikanten Solar Frontier, Sharp en Kyocera.

Top 15 zonnepanelen fabrikanten in 2013
productie in MegaWatt

Wereldwijd groeide de zonnepanelen markt met circa 24% in 2013, tot een niveau van 38,7 GW. De grootste fabrikanten zagen hun afzet met liefst 43% toenemen. Dit cijfer toont aan dat de grote fabrikanten hun marktpositie wisten te versterken. Het totale marktaandeel van de 15 grootste fabrikanten liep op tot 59 procent, ten opzichte van 51 procent in 2012.

De ranglijst werd sterk beïnvloed door de recente PV-boom in Japan, waar 17% van alle panelen geinstalleerd worden. De 3 grootste Japanese spelers zagen hun notering in de ranglijst met enkele plaatsen toenemen ten opzichte van 2012.

Zowel China als Japan zijn moeilijke markten voor buitenlandse producenten om binnen te komen.

Het Chinese ReneSola zag haar afzet meer dan verdrievoudigen, terwijl het Zuid Koreaanse Hanwha Q-Cells en het Japanse Kyocera hun afzet wisten te verdubbelen vergelijken met 2012. Twee spelers: JA-Solar en Solar Frontier groeiden veel sneller dan de markt, met toenames van meer dan 60 procent.

De REC Group uit Noorwegen verdedigde zijn positie als grootste Europese paneelfabrikant. Het bedrijf groeide wel minder dan de totale markt.

Chinese fabrikanten onder druk

De protectionistische maatregelen van de V.S. en Europa leiden ertoe dat het marktaandeel van de de Chinese bedrijven niet verder groeide (58%). Door de hogere (minimum)prijs van Chinese panelen in de EU zoeken importeurs en distributeurs naar alternatieven uit Taiwan, Korea en Japan. Chinese fabrikanten zoals Jinko en Renosola spelen in op de trend naar regionale productie van zonnepanelen. Zij produceren sinds 2013 ook onder andere ook in Polen, Portugal, Zuid-Afrika.

Capaciteitsuitbreiding in 2014

Nu vraag en aanbod in evenwicht zijn gekomen, hebben fabrikanten meer vertrouwen in de toekomst. De sterke toename van de vraag in Azië, leidt tot nieuwe investeringen in productiecapaciteit, upgrading van productielijnen, en samenwerking met OEM-partners.

About Cees van de Werken

Check Also

CIGS Hanergy

Hanergy bestelt apparatuur voor produktie van CIGS zonnepanelen met productiecapaciteit van 5,25 GW

Hanergy Group ( Beijing ) heeft de leveringscontracten met haar dochterbedrijf Fujian Apollo uitgebreid.  De …

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *