Home / economie en financiën / Griekenland wil zonnestroom aan Europa leveren
zoninstraling in griekenland

Griekenland wil zonnestroom aan Europa leveren

De economie van Griekenland gaat door een diep dal, en de vooruitzichten zijn slecht. Maar het land heeft nu zijn slapende reserves ontdekt. Elektriciteit voor Europa uit gigantische zonne-energie installaties moet de economie uit het slop trekken.

Griekenland dreigt te bezwijken onder de enorme schulden, maar de schulden zijn misschien niet het ergste probleem. Minstens zo zorgwekkend is, dat de Griekse economie verder krimpt.

Volgens minister president Lucas Papademos zal de zon in Griekenland weer opgaan. Om de economie te stimuleren wil het land zonne-energie aan heel Europa leveren. “We kunnen de grootste exporteur van schone energie in de EU worden”, zei de Griekse Minister-president bij de lancering van het zonne-energieprogramma “Helios” (zon) in Athene.

De EU commissaris voor Energie Günther Oettinger was ook aanwezig bij de presentatie van het programma. Vooraf had hij de voorgenomen plannen al toegejuigd: “Helios is een reusachtige kans voor Griekenland en andere EU-landen. Voor Griekenland, omdat het werkgelegenheid en groei zal brengen. Voor de Midden- en Noord-Europese landen, omdat ze rendabel zonne-energie kunnen importeren.”

“In Noord-Griekenland, in de buurt van kleine stadjes als Kozani  en Ptolemais zijn er enorme braakliggende terreinen, waar vroeger bruinkool gedolven werd. Daar kunnen enorme zonne-energiecentrales gebouwd worden,” aldus de Griekse Minister van Energie en Milieu, Giorgos Papakonstantinou.

Athene heeft berekend dat in de komende paar jaar ongeveer twee Gigawatt en in een periode van tien jaar zo’n tot 10 GW aan zonne-energie geproduceerd zou kunnen worden. In de regio zijn meer dan 300 zondagen per jaar. Een tweede kleiner gebied is gelegen op het schiereiland Peloponnesos, in de buurt van de stad van Megalopolis.

Nieuwe hoogspanningsleidingen nodig

Dat de Griekse zonne-energie de productie van verschillende kerncentrales kan vervangen, is zeer interessant voor de EU, vinden de Grieken. Wat we vooral nodig hebben zijn sterkere transportnetten (hoogspanningsleidingen), die de Griekse zonne-energie via Italië naar Midden-Europa zou kunnen transporteren. Deze transportnetten zouden met  technische ondersteuning van Duitsland relatief snel gebouwd kunnen worden.

Het Griekse zonne-energie-programma kan veel sneller worden gerealiseerd worden dan het project Desertec in Noord-Afrika. Eurocommissaris Oettinger daarover: “Desertec en Helios kunnen elkaar aanvullen.” ‘Desertec is een visie voor 2050, HELIOS kan in de komende tien jaar volledig gerealiseerd worden.

Critici wijzen er echter op dat Griekenland de benodigde techniek voor zonnestroom eerst duur moet importeren. Bovendien zou Griekenland niet de ideale locatie voor zon-thermische centrales zijn. Voor dergelijke centrales heb je continue een stralend blauwe lucht nodig, die Griekenland vaak niet heeft. Thermische zonne-energie centrales hebben in vergelijking met fotovoltaïsche zonne-energie systemen het voordeel dat ze energie kunnen opslaan.

About Cees van de Werken

Check Also

strafheffingen voor zonnepanelen uit china

Installateurs woedend over voornemen EU invoerrechten zonnepanelen

Voornemen Europese Commissie: invoerheffingen tot 68 procent op Chinese zonnepanelen