Home / economie en financiën / Europese commissie vergadert over invoerheffingen op Chinese zonnepanelen
europese commisie

Europese commissie vergadert over invoerheffingen op Chinese zonnepanelen

Volgens een intern EU bericht moet de invoer van Chinese zonnepanelen vanaf half maart vooraf gemeld worden bij de Europese autoriteiten. Vandaag vergadert de Europese Commissie met de lidstaten over het plan om invoerheffingen in te voeren vanwege het vermoeden van oneerlijke concurrentie. In juni zal de Commissie uiteindelijk beslissen of het voorlopige invoerheffingen op kristallijne zonnepanelen uit China zal opleggen.

Hoorzitting in Brussel over strafheffingen

Afgelopen maandag werd in Brussel een hoorzitting gehouden over de mogelijke invoering van strafheffingen in de EU tegen dumping door en oneerlijke subsidies voor Chinese fabrikanten van zonnepanelen. Bij deze gelegenheid heeft AFASE (het Bondgenootschap voor betaalbare zonne-energie) opnieuw een onderzoek gepresenteerd over de gevolgen voor de werkgelegenheid in Europa. AFASE heeft 3 scenario’s doorgerekend met invoerheffingen van respectievelijk 20, 35 en 60%.

Bij een heffing van 20% zouden  volgend jaar al 115.600 banen verloren kunnen in de EU, waarvan 45.500 in Duitsland. In Nederland zou een invoerheffing  zo’n 1.000 mensen hun baan kosten.

De economische schade bedraagt volgens de studie 4,74 miljard euro in het eerste jaar en loopt op tot €18,4 miljard in 2015. Als hogere heffingen op Chinese zonnepanelen worden ingevoerd, stijgt ook het banenverlies en de economische schade.

“De negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid in de EU wegen niet op tegen de potentiële voordelen die de Europese fabrikanten van zonnepanelen hebben van strafheffingen. De invoering van strafheffingen verhoogt  weliswaar de productie van Europese fabrikanten, maar de vraag naar zonnepanelen zal aanzienlijk dalen”, aldus de voorzitter van AFASE, Thorsten Preuschag.

Dit argument wordt verworpen door de tegenpartij. EU ProSun (het samenwerkingsverband van Europese zonnepanelen industrie) heeft de anti-dumping en anti-subsidie procedure tegen Chinese concurrenten bij de Europese Unie aanhangig gemaakt. Hun voorzitter en Solarworld CEO Milaan Hipic verklaart: “Eerlijke concurrentie helpt. We willen dat de EU zo snel mogelijk antidumping-maatregelen treft”. EU ProSun verwacht door invoering van strafheffingen positieve werkgelegenheidseffecten voor de gehele PV-industrie. “Het is cynisch het werkgelegenheidsargument te gebruiken op een dag waarop opnieuw twee Europese fabrikanten faillissement moeten aanvragen,” verklaarde Naik.

EU ProSun is zeer kritisch over het AFASE-onderzoek. De ontwikkeling in de Verenigde Staten, waar al eerder strafheffingen werden opgelegd op Chinese zonnepanelen bewijst het gelijk van Prosun. ProSun beschuldigt Prognos van gegoochel met getallen. Zo zou ook zonder invoerheffingen gerekend zijn met stijgende prijzen van Chinese panelen, waardoor vervolgens de vraag naar panelen zou afnemen.

Ook procedure tegen dumping van Solar glas

Begin februari 2013 werd een tweede anti-dumping procedure gestart tegen dumping van Chinees solar glas op de Europese markt.

Inmiddels houden steeds meer installateurs en fabrikanten rekening met invoering van heffingen. De Chinese fabrikanten hebben hun Europese voorraden teruggebracht, om de risco’s op onverkoopbare panelen te beperken.

 

About Cees van de Werken

Check Also

import heffingen zonnepanelen defintief

EU neemt definitieve maatregelen tegen dumping en subsidiering zonnepanelen door Chinezen

De Europese Unie heeft de verordening tot instelling van definitieve anti-dumping-en anti – subsidiemaatregelen op …

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *