Home / politiek / Energiecoöperaties komen niet van de grond
Vanaf 1 januari 2014 geldt een verlaagd tarief energiebelasting voor energiecoorporaties
Vanaf 1 januari 2014 geldt een verlaagd tarief energiebelasting voor energiecoorporaties

Energiecoöperaties komen niet van de grond

Energiecoöperaties die gebruik maken van het verlaagde tarief energiebelasting komen niet van de grond, aldus een artikel in Financieel Dagblad. Kamerlid Jan Vos (PvdA) heeft hierover op 25 april vragen aan de minister van Economische Zaken gesteld.

projecten verlaagd tarief energiebelasting komen niet van de grond

Vanaf 1 januari 2014 kunnen particucieren die zonnepanelen aanschaffen via een Energiecoöperatie de duurzaam opgewekte energie verrekenen met hun eigen energienota. Het lagere tarief aan energiebelasting zou lokale duurzame energieprojecten rendabel moeten maken. Vanaf 1 januari 2014 zijn er echter nog nauwelijks projecten van de grond gekomen. 

Kamerlid Jan Vos wil weten hoeveel projecten tot nu toe tot stand zijn gekomen. Als het inderdaad een klein aantal projecten betreft zou de conclusie moeten worden getrokken dat de regeling in de huidige vorm niet toereikend is.

Toen de regeling bekend werd, was er direct veel kritiek op de regeling. Deze zou te veel beperkingen bevatten zoals de postcoderoos en de inperking van ontzorgconstructies (door woningcorporaties en leaseaanbieders).

Ik ben benieuwd hoe de minister de vragen van Vos zal beantwoorden. Recente discussies in de Kamer over de salderingsregeling geven mij weinig hoop. De energiebelasting is een belangrijke bron van inkomsten voor de overheid. De overheid heeft blijkbaar weinig belang bij een te groot succes voor de regeling. Datzelfde geldt voor de SDE-regeling die afgelopen jaren evenmin effectief is gebleken. 

About Cees van de Werken

Check Also

energiecooperatie

Lokale duurzame energie

Er komt een verlaagd energiebelasting-tarief voor lokale duurzame energie initiatieven. De lagere energiebelasting is bedoeld …

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *