Home / economie en financiën / Dramatische vooruitzichten voor fabrikanten zonnepanelen
grote verliezen bij zonnepanelen fabrikanten
Prijsdruk leidt tot massaontslagen

Dramatische vooruitzichten voor fabrikanten zonnepanelen

Gisteren schreef ik op deze weblog een artikel over een noodlening voor Suntech de grootste fabrikant van zonnepanelen. De zorgwekkende situatie waarin Suntech zich bevindt is niet uniek. Vrijwel alle grote fabrikanten van zonnepanelen kampen met grote problemen, als gevolg van overproductie en een grote schuldenlast.

De totale voorraad aan onverkochte zonnepanelen in Europa bedraagt momenteel ongeveer 2,5 GigaWatt. Trina solar heeft een onverkochte voorraad van 400 MW. Inmiddels hebben de veel fabrikanten hun productlijnen  (gedeeltelijk) gesloten.

Grote verliezen in het tweede kwartaal

De financiële cijfers van enkele grote fabrikanten spreken boekdelen:

Fabrikant Verlies in het tweede kwartaal van 2012
LDK $ 173.000.000,-
JA Solar $ 24.500.000,-
RENE Solar $ 35.000.000,-
Jinko $ 50.000.000,-
GCL $ 50.000.000,-
Yingli $ 90.200.000,-T
Trina $ 92.000.000,-

Schuldenlast en maatregelen

De enorme schuldenlast van LDK kost het bedrijf $ 1.000.000,- aan rente per dag. De totale schuld van de tien grootste Chinese fabrikanten bedraagt momenteel maar liefst $ 17,5 miljard. Er worden drastische maatregelen genomen:

  • Trina ontslaat 6000 werknemers
  • Het management van Suntech Europe stapt gefaseerd op en heeft al 4 maanden geen salaris ontvangen
  • De Chineese banken hebben het toezicht op de fabrikanten  verscherpt. Er worden geen nieuwe leningen meer verstrekt.
  • Suntech ontslaat de komende maanden 5000 werknemers.
  • Het gemiddeld verlies per geproduceerde MW in China bedraagt momenteel tussen de $ 100.000,-  en 200.000,- afhankelijk van silicium contracten. Dit verlies staat gelijk aan 7,5 tot 15 Eurocent per Wattpiek. Chinese zonnepanelen worden momenteel  dus 15 tot 30% onder de kostprijs verkocht.

 

Onderzoek naar anti-dumping maatregelen

De vooruitzichten voor de fabrikanten  van zonnepanelen zijn weinig rooskleurig. Hoewel door de prijsdaling de vraag toeneemt, is er in Europa (Brussel) een onderzoek gestart om versneld anti-dumping maatregelen te nemen, ter bescherming van de Europese fabrikanten.

Consolidatie

Van de honderden fabrikanten van zonnepanelen zullen er uiteindelijk maar enkele overleven, die de markt naar hun hand zullen zetten en uiteindelijk de prijzen zullen dicteren. Welke dat zijn is moeilijk te zeggen. De kans dat de fabrikant van de panelen die u nu koopt of hebt gekocht over 5 jaar niet meer bestaat is dus heel groot.

Het ligt voor de hand dat bedrijven die de hele productiekolom van sillicium, ingots, wafers, cellen tot zonnepanelen hebben geïntegreerd de grootste kans hebben te overleven. Ook fabrikanten die niet alleen afhankelijk zijn van zonnepanelen of die onderdeel zijn van een groter concern zoals Bosch (Aleo), Panasonic, WanXiang, SunPower (Total) hebben een langere adem.

 

About Cees van de Werken

Check Also

strafheffingen voor zonnepanelen uit china

Installateurs woedend over voornemen EU invoerrechten zonnepanelen

Voornemen Europese Commissie: invoerheffingen tot 68 procent op Chinese zonnepanelen