Home / marktontwikkeling en prijzen / BTW tarief voor installatie zonnepanelen bij particulieren op 6% vanaf 1 maart 2013
monteren zonnepanelen

BTW tarief voor installatie zonnepanelen bij particulieren op 6% vanaf 1 maart 2013

Zojuist werd in de staatscourant het langverwachte besluit-verlaagd-btw-tarief-renovatie en herstel van woningen gepubliceerd.  

De maatregel behelst een BTW verlaging van 21% naar 6% voor de arbeidscomponent bij vernieuwing en reparatie van woningen. Zoals verwacht geldt de BTW-verlaging ook voor het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van boilers, geisers, cv-installaties, gaskachels, houtkachels, warmtepompen, zonnepanelen, zonneboilers, zonwering, rolluiken, alarminstallaties, bliksemafleiders, airco-installaties en sauna’s, mits die goederen in bouwkundig opzicht onderdeel (gaan) uitmaken van de woning;

Arbeidskosten

Het lage BTW-tarief is alleen van toepassing op de arbeidskosten en niet op de bij de renovatie- en herstelwerkzaamheid gebruikte materialen. Ook bij het aanbrengen van goederen in of aan een woning die van rechtswege in eigendom overgaan op de eigenaar van de woning doordat zij in bouwkundig opzicht deel (gaan) uitmaken van de woning (natrekking), kan over de ter zake van die aanbrenging verrichte arbeid het verlaagde tarief worden toegepast. 

Vanaf wanneer lage BTW-tarief?

Het moment waarop de dienst wordt afgerond, is bepalend voor het antwoord op de vraag of het verlaagde tarief van toepassing is. Het verlaagde tarief is alleen van toepassing als de dienst is afgerond op of na 1 maart 2013 en vóór 1 maart 2014. Dit betekent dat als er deelfacturen worden uitgereikt in de periode van 1 maart 2013 tot en met 28 februari 2014, terwijl de dienst wordt afgerond in maart 2014, het algemene btw-tarief van toepassing is op die deelfacturen. Indien er vóór 1 maart 2013 deelfacturen met toepassing van het algemene btw-tarief zijn uitgereikt en de dienst wordt afgerond in de periode ná 28 februari 2013 tot 1 maart 2014, dan dient op de definitieve factuur het verlaagde btw-tarief te worden toegepast.

Zonnepanelen: subsidie en lage BTW-op arbeid

De aanschaf van zonnepanelen is nu extra aantrekkelijk opdat ook een subsidie tot 650 Euro voor particulieren op de materialen wordt verstrekt.

About Cees van de Werken

Check Also

Energieprijzen stijgen als gevolg van Rusland crisis

Stijgende energieprijzen als gevolg van crisis Oekraine

De energieprijzen stijgen. Afgelopen week liep de prijs van een vat Brent oil op tot …

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *