Home / praktijktoepassing / Agrarische bedrijven kiezen massaal voor zonne-energie
stal met zonnepanelen
Let op op dat het dak van uw nieuwe stal geschikt is voor montage van zonnepanelen

Agrarische bedrijven kiezen massaal voor zonne-energie

De op handen zijnde stijging van de prijzen van zonnepanelen (als gevolg van invoerheffingen op Chinese zonnepanelen) brengt veel agrarische bedrijven tot aanschaf van een PV-systeem. Nu de prijs van grootschalige turn key systemen ruim onder de 1 Euro per Wattpiek is uitgekomen slaan agrariërs massaal hun slag. 

Terugverdientijd

Vanaf 1 juli 2013 worden alle energieleveranciers verplicht om onbeperkt te salderen voor kleinverbruikers (bedrijven met een stroomaansluiting tot en met 3×80 Ampere). Bovendien kunnen bedrijven gebruik maken van de energie-investeringsaftrek en de kleinschaligheidsafrek. Wanneer deze fiscale regelingen benut kunnen worden, is het voor kleinverbruikers mogelijk om de zonnepanelen binnen 5 jaar terug te verdienen en een rendement op de investering te halen van meer dan 10%.

Leverancier kiezen

Aanbieders van zonnepanelen schieten als paddestoelen uit de grond. In tegenstelling tot Duitsland en België is er in Nederland geen controle is op de vakkundige installatie en aansluiting van zonnepanelen. Het kiezen van een passend systeem met een gunstige prijs en kwaliteitsverhouding heeft veel voeten in aarde. Als u door de bomen het bos niet meer ziet, let er dan op dat:

  • de panelen geproduceerd zijn door bedrijven die ISO-gecertificeerd zijn, en alle Europese typegoedkeuringen hebben.
  • de panelen getest zijn op bestendigheid tegen zout- en ammoniakcorrosie.
  • de omvormers geleverd worden met lange garanties, tegenwoordig leveren steeds meer producenten omvormers met 10 jaar garantie.
  • de installateur beschikt over een certificaat deskundige zonne-energie.

Referenties

Vraag ook referenties aan de installateur. Er zijn landelijk werkende bedrijven zich gespecialiseerd hebben in de installatie van zonnepanelen bij agrarische bedrijven. Voor het monteren van zonnepanelen bij bedrijven is specifieke expertise nodig, ten aanzien van de dakmontage (op golfplaten, sandwichplaten of staalplaten), aansluiting op de groepenkast of verdeelinrichting, bekabeling enz. Deze bedrijven kunnen u ook adviseren wel systeem het best past bij uw stroomverbruik en stroomaansluiting. 

Samen kopen?

LTO Commerce organiseerde afgelopen jaar verschillende vraagbundelingsprojecten. Hoewel samen massaal inkopen voordelig lijkt, is het altijd raadzaam ook verder te kijken. In de praktijk blijken de aanbiedingen van LTO stelselmatig hoger, dan van andere gespecialiseerde agrarische aanbieders, zoals Profinrg Agro. 

 

About Cees van de Werken

Check Also

Recycling zonnepanelen

Recycling zonnepanelen

Aan ieder product komt op een gegeven ogenblik een einde, ook bij zonnepanelen is dit …

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *