Home / economie en financiën / Aandelen producenten zonnepanelen kelderen
aandelen zonnepanelen

Aandelen producenten zonnepanelen kelderen

Voor de meeste producenten van zonnepanelen kon het tweede kwartaal van 2011 niet snel genoeg voorbij zijn. De vraag naar zonnepanelen op de grootste markten (Duitsland en Italie) is ingestort door de verlaging en afbouw van de subsidies.

Producenten van zonnepanelen kampen met overcapaciteit, hebben grote voorraden opgebouwd en zijn gedwongen hun prijzen te verlagen tot zelfs onder de kostprijs. De winsten en aandelenkoersen van de grote producenten van zonnepanelen (SunPower, First Solar, Trina, Yingli, Suntech, Renesola en JA Solar) zijn sterk gedaald. SunPower wist nog wel een omzetstijging te boeken. De globale index van duurzame energie aandelen (The Wilderhill New Energy Global Innovation Index) is in vier maanden met meer dan 35% gekelderd, en ook de Solar Stocks Index is sinds 1 januari 2008 met 72% gedaald, waarbij alleen al de laatste maand een daling van 25% te zien was.

Het is onzeker of de markt in de tweede helft van dit jaar zal aantrekken. In Noord Amerika hebben megaprojecten van energiebedrijven de markt nog enigszins op de been gehouden. In Europa worden dankzij de gunstige prijsontwikkelingen steeds meer systemen geïnstalleerd door particulieren, zonder subsidies.

De daling van de prijzen zal onvermijdelijk leiden tot een shake out, waarbij kleinere niet gediversifieerde bedrijven met niet onderscheidende technologie als eerste het loodje leggen.

De prijsdalingen van zonnepanelen hebben voor Nederlandse investeerders een gunstig effect. De terugverdientijd komt voor particuliere doe-het-zelvers nu zelfs onder de 10 jaar. Voor bedrijven die minder dan 50.000 kwh verbruiken kan dankzij fiscale voordelen ook een interessant rendement worden gehaald. Wilt u hierover meer weten neem dan contact op met onze adviseurs.

About Cees van de Werken

Check Also

strafheffingen voor zonnepanelen uit china

Installateurs woedend over voornemen EU invoerrechten zonnepanelen

Voornemen Europese Commissie: invoerheffingen tot 68 procent op Chinese zonnepanelen